Neuspela prodaja zrenjaniske pivare

Prvi pokušaj prodaje zrenjaniske industrije piva ZIP iz stečaja propao je jer niko nije otkupio dokumentaciu za učešće na aukciji.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 21.06.2011.

11:09

Default images

Pogoni pivare, špiritane, prodavnice, skladišta i oprema ponuđeni su po najmanjoj ceni od 177,2 miliona dinara, a kako navodi list "Dnevnik" ZIP će pod istim uslovima biti ponuđen i na narednoj aukciji, koju bi stečajni upravnik Dragan Božić trebalo da oglasi na jesen.

Šta je odvratilo potencijalne kupce teško je reći – da li previsoka cena ili možda činjenica da je u međuvremenu grad Zrenjanin postao korisnik dva hektara zemljišta u najužem gradskom jezgru, na kojem su pogoni pivare. U prevodu: potencijalni kupac za milion i po evra mogao bi dobiti zgradu i mašine u Ulici Petra Bojovića, ali zemljištem odskora gazduje lokalna samouprava. Nije tajna da je u stvari upravo lokacija, pogodna za gradnju raznih objekata, mamac za one koji bi odrešili kesu.
Najstarija srpska pivara i jedan od prvih industrijskih pogona u gradu na Begeju, decenijski brend Zrenjanina i njegove privrede, neprekidno je proizvodila pivo od 1745. do 2006. Tada je privatizovana, a kontroverzni vojvođanski biznismen Momčilo Rajić, zvani Spas, koji je trenutno u zatvoru zbog sumnje za brojne nezakonite radnje, iste godine prekinuo je proizvodnju. I, stavio katanac na pivaru.

Bez posla ostalo je oko 250 radnika, koji sve do prošle godine nisu mogli da reše svoj radno-socijalni status, pošto im gazda nije uplaćivao penzijsko osiguranje. Stečaj je otvoren uz angažovanje lokalne samouprave i na predlog gradskog pravobranioca, a zbog dugova koje je Rajić ostavio gradu i poreskoj upravi.

Javni pravobranilac u Zrenjaninu Vladimir Stojiljkovski pre desetak dana je podsetio na to da je nad pivarom stečajni postupak pokrenut jula prošle godine, na predlog grada.

On kaže i da nijedno pravno ni fizičko lice nije otkupilo brendove “tut-gut”, “porter” i “svetlo” pivo koje je proizvodila zrenjaninska pivara, “što u postupku eventualnog dolaska investitora i sprovođenja stečaja mnogo znači”.

Ali, po saznanjima “Dnevnika”, preduzetnik Saša Ždrnja, koji se bavio uvozom slovačkog piva, veoma popularnog u ovom gradu, još prošle godine je u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštito žig “zrenjaninskog piva”. Ždrnja je, inače, prošle godine, u jednoj maloj privatnoj pivari izvan Zrenjanina, započeo proizvodnju “bečkerečkog” i “petrovgradskog” piva.

"Čekali smo da vidimo šta će biti sa sudbinom pivare. Svesni smo toga da, ako neka velika kompanija postane vlasnik ZIP-a, nećemo moći da joj pariramo. Ali, ako bude pretnji da se tradicija pivarstva u Zrenjaninu prekine, spremni smo da nastavimo proizvodnju “zrenjaninskog piva”. Bilo bi dobro kada bismo mogli premijerno da ga probamo još ovog leta, na nekoj od predstojećih manifestacija – “Tamburica festu”, “Čiken festu” ili “Danima piva”", kaže Ždrnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: