Isplatiti dug svim radnicima Jumka

Država treba da pomogne isplatu dugovanja i radnicima koji nisu tužili fabriku tekstila Jumko, a kojima se takođe duguje.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 21.06.2011.

09:16

Default images

Predsednica sindikata u toj fabrici Snežana Veličković kaže da će o tome razgovarati sa centralom Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) čiji je član, ali i sa predstavnicima Ministarstva ekonomije.

"Naš osnovni zahtev državi, koja je većinski vlasnik u Jumku, je da nam pomogne u plaćanju dugovanja po prispelim tužbama radnika od 400 miliona dinara, zbog čega je firmi blokiran račun, ali i da se u istom paketu nađu i oni radnici koji firmu nisu tužili i kojima se takođe duguje, što sve zajedno iznosi oko 500 miliona dinara", kazala je Veličković. Kako je navela, u dugovanjima radnicima koji nisu tužili Jumko nalaze se i četiri neisplaćene zarade iz 2009. godine, povezivanje radnog staža za bivše radnike Jumka koji su bili ustupljeni konfekcijskoj kompaniji Zamberu, kao i socijalni program.

"Kao sindikat u toj priči se nalazimo na istoj strani sa sadašnjim rukovodstvom kompanije. Ne želimo da organizujemo obustavu rada u trenutku kada smo zatrpani poslovima, ali ukoliko kod Vlade, odnosno resornog Ministarstva, ne naiđemo na razumevanje moraćemo da odvedemo radnike ispred Ministarstva ekonomije", istakla je Veličković.

Ona je dodala da iako sindikat nije organizovao štrajk do toga je u pogonima "konfekcija" i "trikotaža" došlo spontano 17. juna, kada je oko 450 radnika obustavilo proizvodnju "iz opravdanih razloga".

"U Jumku danas svi pogoni rade, a da li će tako biti i ubuduće zavisi od podrške i razumevanja države", rekla je Veličković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: