I javni radovi "partijskim ljudima"

Ovog leta, na javnim radovima u Vranju angažovano je 117 ljudi. Za radove i plate iz NIP je izdvojeno čak 16 miliona dinara, koliko i za Beograd.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 21.06.2011.

00:11

Default images

Bila bi to, što bi rekli Vranjanci, na ovo nemanje, prava stvar, da se u sve nije umešala politika.

Priča se da je skoro sva radna mesta za sebe prigrabio G17 plus. Navodno, od 117 mesta, G17 plus je uzeo čak 102, demokrate su uspele da uknjiže 15, dok su socijalisti ostali kratkih rukava.

A da priče nisu puke glasine, govori i otvoreno nezadovoljstvo SPS, koalicionog partnera „eksperata“. "Obično smo se ranije oko ovoga dogovarali. Sada to nije bio slučaj. Pitanje je čak da li je svih 117 ljudi koji primaju platu stvarno i angažovano. Ako je neko socijalno ugrožen, tu politička pripadnost ne sme da igra nikakvu ulogu", kaže Zoran Antić, generalni sekretar vranjskih socijalista. Dragan Janjić (G17 plus), doskorašnji pomoćnik gradonačelnika za NIP, a sada direktor skijališta „Besna kobila“, najprozivaniji je u vezi sa ovim problemom. Zamera mu se što je najviše radnika angažovano baš u preduzeću u kojen je on direktor i što je i dalje glavni za sprovođenje projekata NIP u Vranju.

"Već nekoliko meseci nisam pomoćnik gradonačelnika za NIP, otkad sam preuzeo 'Besnu kobilu'. Sada samo volonterski nadgledam sprovođenje projekata koji se odvijaju preko NIP. Ceo posao oko javnih radova obavljao se preko Nacionalne službe za zapošljavanje", objašnjava Janjić.

Janjić tvrdi da među angažovanim ima pripadnika svih stranaka, pa i G17 plus. Međutim, problem je što je i Zoran Antić, direktor vranjske filijale NSZ, iz - G17 plus. Antić se ne javlja na telefon, pa je nemoguće saznati da li su dužina čekanja na posao, redovnost prijavljivanja i kvalifikacije bili jedini kriterijumi kad se odlučivalo o privremenom zapošljavaju.

"Ne razumem sad tu priču o političkoj pripadnosti radnika. Valjda je bitno da se nešto radi. Za Vranje je obezbeđeno 16 miliona, a za Pčinjski okrug 41 milion dinara. Rekao bih da sam se ja najviše oko toga angažovao", ubeđen je Janjić.

"Iz NSZ su nam poslali spisak od 51 čoveka, a mesta je bilo za 30. Svi su ispunjavali kriterijume, pa smo morali da se odlučimo. Bilo je pretnji, molbi, urgencija, ucena, svega. A ljudima koji nisu primljeni u NSZ je rečeno da smo mi krivi. Od tih 30 osoba možda je samo desetak članova naše stranke, ali to nikako nije bio uslov", kaže Dragan Stojković (DS), direktor Direkcije za izgradnju grada.

I dok se političari nadgornjavaju ko je kriv i ko je koliko zaslužan, situacija na terenu govori o tome koliko je taj novac, od 17.800 dinara za najnižu stručnu spremu, pa do 22.000 dinara za one sa diplomom fakulteta, bio bitan ljudima koji godinama čekaju na bilo kakav posao. Za čišćenje divljih deponija, prijavile su se i dve osobe sa fakultetsklom diplomom. Nisu primljeni, jer su obrazovaniji nego što to posao zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: