Srbija ne plaća Mladićevu odbranu

Tim za odbranu Ratka Mladića namerava da traži od države pare za finansiranje odbrane iako materijalnu pomoć mogu dobiti samo optuženici koji su se predali sami

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

00:03

Default images

Advokatski tim haškog optuženika će se obratiti i Republici Srpskoj i Republici Srbiji sa predlogom da finansiraju Mladićevu odbranu.

Za sada još nema procena koliko će novca biti traženo i uloženo za tu svrhu. Miloš Šaljić, advokat Ratka Mladića, kaže da "nije reč samo o plaćanju advokata, jer će to najvećim delom finansirati Haški tribunal".

"Uz ta tri advokata ide i tim koji treba da pregleda veoma obimnu dokumentaciju i da obavi razgovore sa velikim brojem svedoka. Klubovi naših iseljenika i dalje zovu iz inostranstva i nude novac. U toku je postupak formiranja fonda za finansiranje Mladićeve odbrane, kaže Šaljić.

Prema podacima iz Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom, u 2010. godini svi haški optuženici koji su ispunjavali uslove za dobijanje finansijske pomoći, njih 21, dobili su ukupno 19 miliona dinara. Uslov da bi država pomogla haškom optuženiku je da se on dobrovoljno predao. To znači da Mladić ne može da dobija novac od države.

Pomoć koju dobijaju haški optuženici iz Srbije ne odnosi se na finansiranje odbrane. Državljani Srbije, optuženi pred Haškim tribunalom i članovi njihove uže porodice sa kojima žive imaju pravo na materijalnu pomoć, prema odluci o uslovima za dodelu materijalne pomoći određenim kategorijama optuženih pred tim sudom.

Uz uslov da su se dobrovoljno predali Haškom tribunalu ili da borave na teritoriji Srbije jer su privremeno pušteni na slobodu, haški optuženici imaju pravo na naknadu dela troškova boravka u pritvorskoj jedinici tribunala, kao i na naknadu putnih troškova članovima uže porodice za posetu pritvorenika u Hagu.

Naknada dela troškova boravka u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog tribunala optuženih koji su se dobrovoljno predali iznosi 200 evra mesečno. Članovi uže porodice za posetu takvom pritvoreniku u Hagu imaju pravo na isplatu cene tri povratne avionske karte na relaciji Beograd–Amsterdam i isplatu iznosa od 250 evra po osobi na ime ostalih troškova, svaka dva meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: