KG: Oružari rade u dve smene

Nedelju dana nakon dramatičnog okončanja štrajka u fabrici Zastava oružje, svih 2.100 radnika ove fabrike rade punom parom, u dve smene.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.06.2011.

13:03

Default images

Kako je izjavio predsednik sindikata Dragan Ilić, “potpisan je ugovor vredan 26 miliona evra”, a avans od deset odsto ugovorene vrednosti posla, koji iznosi oko 2,5 miliona evra, uplaćen je na račun.

“Najveći posao je vezan za transfer tehnologije, odnosno za prodaju znanja koje mi imamo. U jednoj od stranih država, praviće se fabrika oružja i delova za naoružanje, a svu tehnologiju će preuzeti od nas. Uz to, mi smo uključeni i u nabavku mašina i sve potrebne opreme koja će biti kupljena na zapadu”, kaže Dragan Ilić.

Radnici su zadovoljni razvojem događaja jer nakon protesta imaju pune ruke posla. Uz to, isplaćene su im i zaostale zarade za april ove godine, za šta je država odrešila kasu za 30 miliona dinara, a počela je i proizvodnja najmodernijeg pešadisjkaog naoružanja, namenjenog vojnicima “21. veka”, puške M21, kojom će biti snabdevene jedinice srpske vojske.

Obezbeđen je i novac za otpremnine za 200 radnika, koji imaju uglavnom od dve do pet godina do penzije. Izdvojeno za njih 129 miliona dinara, a manji broj radnika odlučio se da napusti fabriku uz nadoknadu od 300 evra po godini radnog staža.

Generalni direktor “Zastava oružja” izjavio je za „Blic“ da je počela da radi i radna grupa koju je forimirala Vlada Srbije.

“Održan je prvi sastanak i sledeći je zakazan za narednu nedelju. Ova grupa će analizirati postojeće stanje i dobro je što će pomoći da se odredi dalji put i razvoj fabrike. Uz to, radnici će biti poslati na kolektivni godišnji odmor od 15 dana u drugoj polovini jula i već će u avgustu fabrika nastaviti da radi”, izjavio je Gromović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: