Diplomate dovele jednog investitora

Pre godinu dana Srbija je u svet poslala 27 ekonomskih diplomata. Pripisuju im se dolazak nemačkog energetskog giganta RWE uz investiranje od 320 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

20:04

Default images

Njih dvadeset sedmoro izdejstvovalo je da se dođe jedan strani investitor, organizuje konferencija, dođe japanska delegacije i posebne pohvale u Italiji.

Jedan investitor za godišnje ulaganje od 200 miliona dinara za ministarstva ekonomije i spoljne politike je opravdano ulaganje.

Po tome što ih je čak 24 locirano u Evropi, može se zaključiti da Srbija baš sa svog kontinenta očekuje najviše investicija. Jedine zemlje gde imamo više od jednog ekonomskog diplomate su Nemačka i Italija. Ipak, nije cela armija od 28 ambasadora otišla na svoja odredišta - kancelarija u Budimpešti i dalje čeka svog stanovnika. Prema rečima Ministra ekonomije i regionanog razvoja, Nebojše Ćirića, veliki doprinos potpisivanju ugovora sa RWE imao je naš ekonomski savetnik u Berlinu, kao i u organizaciji nekoliko jako važnih biznis foruma i konferencija. RWE će sa EPS-om u narednih šest-sedam godina na Velikoj Moravi sagraditi pet hidrocentrala vrednih 320 miliona evra.

"Mnogi se u javnosti pitaju šta je svrha ekonomske diplomatije i koga su oni doveli u Srbiju. Jesu i doveli, ali to nije prevashodan cilj u prvoj godini. U prvoj godini cilj je bio da se oni predstave i da predstave mogućnosti Republike Srbije. U njih se godišnje ulaže oko 200 miliona dinara iz budžeta ministarstva ekonomije, ali nemaju ono čime raspolažu ostale diplomate" , objašnjava Vladimir Ćurgus, generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova.

Ministra Ćirić navodi da ekonomske diplomate dele kancelarije u okviru ambasada Srbije, ali nemaju čak ni plaćene ni mobilne telefone, ni auto, već se troškovi odbijaju od njihove zarade.

Iako dele kancelarije, poslovi ekonomskih ambasadora su poptuno različiti od članova ekonomskih misija koje šalje Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova radi svoj deo posla oko ekonomskih odnosa sa drugim državama, međutim, ambasador ne sme da bude predstavnik neke kompanije u toj zemlji.

Strane kompanije na razne se načine raspituju o potencijalnim ulaganjima, ali stručnjaci ne očekuju da armija ekonomskih diplomata može da promeni sliku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: