U oporavku Srbija kasni za regionom

Srbija se ekonomski slabije oporavlja od ostalih zemalja centralno - istočne Evrope, izjavila je bivša ministarka finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

19:08

Default images

Ona je objasnila da bi Srbija u 2011. trebalo da ostvari stopu privrednog rasta od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je za druge zemlje CIE, prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda, predviđen rast od 3,7 odsto BDP.

Dragutinović je istakla da se prema toj stopi privrednog rasta Srbija svrstava u red sa Mađarskom, Bugarskom i Makedonijom, ali da naša zemlja ima veću stopu inflacije kao i spoljnu i budžetsku neravnotežu. Ističući da su povećani inflacioni pritisci posledica rasta cena hrane, energije i sirovina u regionu, ona je napomenula da je Srbija među zemljama koje nisu uspele da potisnu stopu inflacije ispod tri procenta u 2010. godini.

Pored Srbije, koja je lane imala inflaciju 10,2 odsto, u toj grupi je Bugarska sa stopom inflacije od 4,4 odsto, Rumunija osam odsto, Mađarska 4,2 odsto.

Prema projekcijama MMF-a, zemlje centralno-istočne Evrope sledeće godine ostvariće privredni rast od četiri odsto BDP i privredni oporavak u tim zemljama se nastavlja ali različitim tempom.

Poljska, koja nije imala recesiju ove godine, ostvariće privredni rast isti kao i lane 3,8 odsto, Turska koja je u 2010. imala privredni rast 8,2 odsto u 2011. imaće niži rast od 4,6 odsto, dok bi Rusija trebalo da ima rast od 4,8 odsto, Ukrajina 4,5 odsto. Nešto sporiji oporavak će imati Hrvatska i Rumunija - 1,3 odnosno 1,5 odsto.

Kako je istaknuto u Kvaratalnom monitoru, i ekonomski oporavak ukupne svetske privrede je se nastavlja, ali se razvijene zemlje suočavaju sa problemom visoke nezaposlenosti i slabe lične potrošnje, što usporava tempo oporavka, dok privreda zemalja u razvoju u proseku brže raste ali su te zemlje suočene sa rizikom od inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: