Jeger: Dinkićev račun bez krčmara

Predlog URS-a je politički popularan i to zbog toga što ne precizira jednostavno i transparentno ko će platiti račun od 50 milijardi dinara, kaže Albert Jeger.

Srbija

Izvor: Politika

Petak, 17.06.2011.

00:07

Default images

Jeger, šef misije MMF-a u Srbiji, navodi da je glavni element predloga o decentralizaciji koji je podnela partija Ujedinjeni regioni Srbije (URS) povećanje učešća lokalnih samouprava u porezu na zarade sa 40 odsto na 80 odsto.

Procenjujemo da će, ako se ovaj predlog usvoji, lokalne samouprave dobiti dodatne prihode u iznosu od 50 milijardi dinara u 2012. godini, kao i oko 10 milijardi dinara za tekuću godinu, kaže on i navodi da republički budžet ne može to da priušti. Jeger dodaje da čak i bez predloga decentralizacije, već postoji veliki fiskalni jaz u budžetu za 2012. godinu koji se mora zatvoriti. "Stoga će, na kraju, ostali tokovi novca lokalnim samoupravama morati da budu smanjeni ili će odgovornost za izdatke morati da bude prebačena na lokalne samouprave, do iznosa od oko 50 milijardi dinara u 2012. godini", smatra on.

"Naše mišljenje je da duh, ako već ne i slovo, novih pravila fiskalne odgovornosti zahteva da se u predlozima objasni kako će se bilo kakvo trošenje ili smanjenje prihoda finansirati bez ugrožavanja tih novih pravila. Predlog URS-a jasno pada na tom jednostavnom ali bitnom testu", kaže Jeger.

On navodi da su u MMF-u svesni nekoliko, još uvek maglovitih, ideja o tome kako transferi lokalnim samoupravama mogu da budu smanjeni ili kako odgovornost za izdatke može da bude delegirana na lokalne samouprave da bi se nadoknadilo 50 milijardi dinara.

"Međutim, većina ovih ideja je u fazi začetka, i verovatno će podbaciti, tako da niko nema pravu predstavu o tome kakve će biti posledice po pojedinačne jedinice lokalne samouprave", navodi on i dodaje da je predlog URS-a prvo stvorio pravnu obavezu da se lokalnim samoupravama da više novca, a potom bi se osmislilo kako „platiti ceh”.

Šef misije MMF-a u Srbiji naglašava da "racionalna, fiskalna politika ne treba da funkcioniše na ovaj način. Parlament je usvojio nova pravila fiskalne odgovornosti upravo da bi se sprečila ova vrsta parcijalnih i ishitrenih političkih predloga. Po našem mišljenju, Fiskalni savet je samo ispunio svoju pravnu obavezu da informiše skupštinu i javnost o tome da je predlog, onakav kakav jeste, fiskalno neodgovoran".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: