URS: Centraliste baš briga za lokal

Lider Ujedinjenih regiona Mlađan Dinkić spreman je da MMF-u dodatno pojasni da je moguće ostvariti predloženi model decentralizacije uz fiskalnu neutralnost.

Srbija

Izvor: Politika

Petak, 17.06.2011.

00:06

Default images

U pokretu čiji je Dinkić lider kažu da jeste tačno da decentralizacija košta republičku administraciju.

Oni, ipak, navode da je centralizam daleko skuplji za osam miliona naših građana koji žive u 170 gradova i opština i koji nemaju jednake šanse i mogućnosti za pristojan život.

"Centralisti isključivo brinu o republičkoj kasi i nije ih briga što već godinama postoji manjak u budžetima lokalnih samouprava. Nasuprot tome, mi se borimo za to da se pruži šansa svim gradovima i opštinama u Srbiji da sa više sredstava rešavaju samostalno svoje probleme i brže se razvijaju", kažu u URS.

URS se, isto kao i MMF, zalaže za poštovanje fiskalnih pravila koja su uneta u Zakon o budžetskom sistemu, i nema nikakve dileme da je istovremeno sa smanjenjem republičkih prihoda, potrebno ukinuti i necelishodne rashode.

"Zato naš predlog podrazumeva da se najpre rashodi lokalnog karaktera eliminišu iz republičke kase i republičkih javnih preduzeća. Kada bi svako radio svoj posao, odnosno gradovi realizovali lokalne, a republika nacionalne i regionalne projekte, rashodi na centralnom nivou bi se smanjili za 25 do 30 milijardi dinara", navode oni.

Takođe, dodatne uštede je moguće postići i u okviru Javnog preduzeća Putevi Srbije, koje bi ubuduće održavalo i gradilo samo nacionalne i regionalne puteve. Opštine i gradovi bi bili mnogo efikasniji i više motivisani u izgradnji i održavanju lokalnih puteva, s obzirom na to da bi konačno imali dovoljno novca u svojim budžetima.

"Budući da bi svim gradovima ostajalo duplo više od poreza na plate koje se prikupe na njihovoj teritoriji, naš predlog zakona predviđa i duplo manje transfere razvijenim gradovima i opštinama, čime će se takođe postići ušteda za republički budžet. Sve ove uštede moguće je precizirati prilikom pripreme republičkog budžeta za 2012. i rebalansa za 2011. godinu, čime bi efekti decentralizacije bili fiskalno neutralni", kaže URS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: