Šoškić: Obveznice “oborile” dinar

Komentarišući nagli pad kursa dinara, guverner NBS Dejan Šoškić je rekao da je to bila posledica velikog dnevnog prometa na međubankarskom deviznom tržištu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.06.2011.

20:08

Default images

On navodi da su tog dana dospevale na naplatu državne obveznice sa valutnom klauzulom.

"Mi smo upozoravali Trezor Ministarstva finansija da izbegavaju emitiovanje dinarskih obveznica koje imaju valutnu klauzulu, jer to izaziva nestabilnost", kazao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, nestabilnost kursa može se očekivati, kako u trenutku emitovanja tih hartija od vrednosti, kada investitori menjaju devize u dinare da bi kupovali te obveznice, tako i u momentu njihove naplate, kada povećana tražnja za devizama može da utiče na apresijaciju (pad vrednosti) dinara.

Šoškić je napomenuo da se nagli pad kursa desio istog dana kada je Ministarstvo finansija najavilo da u narednom mesecu neće izdavati državne zapise, sa valutnom klauzulom, tako da NBS toga dana nije stigla tehnički da interveniše na medjubankarskom deviznom tržištu iz svojih deviznih rezervi.

Odgovarajući na pitanje da li se ponovo mogu očekivati nagle promene kursa, Šoškić je rekao da ne očekuje bitnu nestabilnost na deviznom tržištu, napominjući da je glavni cilj NBS finansijska stabilnost i svođenje inflacije ka zacrtanom cilju u 2011. godini, a to je ciljana inflacija od 4,5 plus - minus 1,5 odsto, odnosno najviše šest odsto.

Prema njegovim rečima, NBS je do sada veoma skromno intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, “ali to ne znači da će tako i ostati”.

Šoškić je nagovestio da je cilj NBS da se sa privrednim oporavkom zemlje i jačanjem izvoza, centralna banka povuče iz segmenta intervencija na deviznom tržištu i da kurs slobodno fluktuira, kao i u drugim zemljama. "Mislim da se to neće desiti ipak ove godine, ali Srbija ide u dobrom pravcu", zaključio je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: