Francuzi u Srbiju uložili 780 mil.$

Ukupne investicije Francuske u Srbiju u poslednjih deset godina iznosile su više od 780 miliona dolara i omogućile su zapošljavanje 7.000 radnika.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.06.2011.

18:56

Default images

Inače, u prva četiri meseca 2011. porastao je izvoz proizvoda iz Srbije u Francusku za 15,4 odsto, a uvoz za 10,4 odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2010. godine.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin je kazao da je ta zemlja od 2000. do 2010. imala oko 540 miliona dolara direktnih investicija u Srbiji, ali sa ostalim ukupno 780 miliona dolara.

"Srbija bi trebalo da radi na daljem privlačenju direktnih investicija francuskih firmi", ocenio je Bugarin i dodao da bi u tome mogle da pomognu uspešni primeri privatizacije Beočinske cementare, u koju je Lafarž investirao 102 miliona dolara i ulaganje Mišelina u “Tigar tajers” od oko 170 miliona dolara.

Predsednik PKS je naglasio da Srbija izvozi u Francusku robu koja nema visoku dodatnu vrednost i da bi za povećanje izvoza proizvodnju trebalo prilagodi visoko razvijenom tržistu Francuske i ponuditi proizvode iz poljoprivredno-prehrambene industrije, naročito organsku hranu.

"U Francuskoj se svake godine do 20 odsto poveća tražnja za organskom hranom", dodao je Bugarin.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio kazao je da su francuske kompanije zainteresovane da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti ogranske proizvodnje i poljoprivrede.

"Za odnose Srbije i Francuske je dobro to što su poljoprivredne zemlje", istakao je on dodajući da je Francuske druga po izvozu poljoprivrednih proizvoda u svetu.

Ambasador je naglasio oživljavanje odnosa Srbije i Francuske, u čemu značajan udeo ima ekonomska saradnja, i naglasio značaja strateškog parnerstva dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: