Reporogramirati kredite privredi

Vlada Srbije je preporučila bankama da odobre reprogramiranje dugovanja preduzeća što će omogućiti rešavaje problema nelikvidnosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

17:21

Default images

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić je kazao da je ta mera za pomoć privredi u otplati kredita usaglašena sa poslovnim bankama, privrednicima, sidikatima i udruženjima.

Ćirić je precizirao da preporuka Vlade nije obavezujuća. "Ovde nema imperativne norme, ali uspeli smo da očuvano stabilnost", rekao je ministar.

Ministar je dodao da bi preporuka trebalo da podstakne proizvodnju i pomogne očuvanje zaposlenosti. Prema rečima Ćirića, mere se odnose na firme koje kasne u otplati duga do 90 dana, a banke će im odobravati period počeka od 12 meseci, tokom kojeg će plaćati samo kamatu.

"Umesto da vraćaju novac bankama, preduzeća će moći da ga usmeravaju u investicije, zapošljavanje ili druge namene", kazao je ministar.

Program je napravljen u dogovoru sa Narodnom bankom Srbije koja će omogućiti drugačiju klasifikaciju kredita za čiju otplatu će biti produžen rok.

"Ova mera je dosta kompleksna jer uključuje i poslovne banke. Ovde nema imperativne norme, očuvali smo stabilnost finansijskog sektora s jedne strane, s druge strane NBS je bila proaktivna i prihvatila da promeni odluku o klasifikaciji", rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, o ovoj meri razgovarano je sa svim važnijim bankama, sa predstavnicima privrede i svi su zauzeli stav da se radi o dobroj meri i da će dati dobre rezultate u relativno kratkom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: