Bajatović zajmi, država garantuje

Srbijagas, koji je već zadužen sa 430 miliona evra, zatražio je garancije države za novi kredit od 180 miliona evra, za održavanje tekuće likvidnosti.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 16.06.2011.

13:41

Default images

Od uzimanja kredita, Srbijagas deli samo odluka Skupštine Srbije, koju očekuje razmatranje predloga zakona o davanju garancija za njegovo zaduženje kod nekoliko banaka.

Predlog zakona o davanju garancija za zaduženje Srbijagasa ušao je u skupštinsku proceduru, a povlačenje kredita od 180 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a, uslovljeno je davanjem garancije Republike Srbije na celokupan iznos kredita. Vlada Srbije prethodno je predložila da zakon bude usvojen po hitnom postupku, a u tekstu predloga zakona se navodi da će svih 180 miliona evra biti upotrebljeno za održavanje tekuće likvidnosti Srbijagasa, koji je zadužen sa oko 430 miliona evra.

Razlozi za stupanje na snagu tog zakona pre osmog dana od dana objavljivanja, proizlaze iz činjenice da je neophodno hitno rešavanje problema održavanje tekuće likvidnosti Srbijagasa i refinansiranje dospelih kratkoročnih obaveza, navodi se u obrazloženju predloga tog zakona.

On predviđa davanju garancija Srbije u korist banaka Inteza, Sosijete ženeral, Hipo Alpe-Adrija, Erste, Komercijalna i Unikredit po zaduženju Srbijagasa.

Rok vraćanja kredita je osam godina sa periodom mirovanja otplate glavnice od tri godine, kamata je tromesečni euribor plus kamatna marža od 4,19 odsto na godišnjem nivou.

Jovanović: Građani žrtve Srbijagasa

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović kaže da je neprihvatljiv zahtev Vlade Srbije da republički parlament da bilo kakve garancije za još jedno kreditiranje preduzeća Srbijagas.
"To nije moguće sve dok nam vlada, od koje to tražimo duže od tri godine, ne pruži odgovore na pitanje koliko plaćamo uvoznu cenu gasa, zašto je rudna renta samo tri odsto, zbog čega smo se odrekli skladišta gasa Banatski dvor, a gas interventno kupujemo po ceni koja je za 30 do 50 odsto skuplja od cena koje imaju uvoznici u regionu i širom Evrope", rekao je Jovanović. Jovanović je naveo da ne mogu građani Srbije, kroz isplatu kredita za to preduzeće, dodatno da plaćaju neuspehe firme koje je u međuvremenu preuzela mnoge kompanije, poput paraćinske Staklare i Agroživa.

"U ovoj zemlji više ne može da se toleriše i plaća bahato upravljanje državnim kompanijama, njihovo podređivanje partijskim kadrovima i beskrajno zaduživanje", istakao je lider LDP.

Jovanović smatra da su građani i privreda godinama "žrtve" katastrofalnog energetskog sporazuma, "monopolističkih zloupotreba" Srbijagasa, "izrabljivačke" akcizne politike, kao i pozicije Jugorosgasa kao nepotrebnog posrednika u uvozu gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: