Dulić: Mere NBS "koče" stanogradnju

Ministar Oliver Dulić će insistirati da se odloži mera Narodne banke Srbije o kreditiranju stambene izgradnje kojom se predviđa učešće od 20, umesto 10 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.06.2011.

11:30

Default images

Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje kaže da je potrebno olakšati građanima da kupe stanove, a da bi ovakva mera mogla da izazove negativne posledice po građevinsku operativu i po standard građana.

Zbog toga je potrebno "sačekati neko bolje vreme", da se građevinska operativa i banke pripreme na tu meru, da se "napravi atmosfera u kojoj će oni koji žele da kupe stanove imati alternativu", rekao je Dulić. "U ovom trenutku ne znam da li je neophodna, ali znam da je jako loša", ocenio je Dulić, govoreći o toj meri i najavio da će insistirati da se odloži ili da se prilagodi onome što je realnost, a realnost je da je građevina u krizi.

On je najavio da će biti nastavljeno subvencionisanje stambenih kredita i da bi sredstvima koje je vlada odvojila mogla da se finansira kupovina tek oko 2.000 stanova.

Dulić je naveo da država u okviru Kasarne "Stepa Stepanović" gradi oko 4.500 stanova i da namerava da počne gradnju u naselju "Dr Ivan Ribar" još oko 1.100 stanova, a iz programa socijalnog stanovanja oko 1.700 stanova na teritoriji cele Srbije.

Prema njegovim rečima, najnovijom merom Narodne banke bio bi doveden u pitanje projekat izgradnje stanova na prostoru Kasarne "Stepa Stepanović" i u naselju "Dr Ivan Ribar".

"Imali smo oko 1.300 prodatih stanova u naselju 'Stepa Stepanović', a ogroman broj ljudi sada ima problem da ispuni novi uslov", rekao je Dulić.

On je izrazio bojazan da bi insistiranje na ovoj meri moglo potpuno da zaustavi izgradnju drugog dela tog gradilišta koje je trebalo da bude otvoreno tokom leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: