Beko: Oligarhija sve feudalizovala

Biznismen Milan Beko kaže da je politička oligarhija zauzela, odnosno feudalizovala, sve krupne nacionalne resurse.

Srbija

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 15.06.2011.

17:09

Default images

Beko kaže da je netačan mit da domaći kapitalisti ostvaruju značajne privilegije korupcijom i ocenio da su u Srbiji svi izloženi "reketu".

"Reket se kreće od vrha ka dole i utoliko je opasnija društvena pojava. Danas su svi izloženi plaćanju određene obaveze, reketa na svim društvenim nivoima", kaže on.

Beko, na tribini "Čekajući kapitalizam: uloga krupnog kapitala u demokratizaciji srpskog društva" koju su organizovali Beogradski nedeljnik Vreme i fondacija Fridriht Ebert, navodi da u poremećenom društvu i društvu sa oskudnim resursima, politika postaje ključni, najvitalniji i najznačajniji finansijski resurs, a politička oligarhija se ne ustručava da taj resurs potpuno monopolizuje i njime upravlja. On je istakao da u Srbiji problem počinje već terminološki, jer treba razdvojiti pojam korupcije i "reketa". "Reket i korupcija idu različitim smerovima, iako će iznosi novca koji su uključeni biti manje-više isti", rekao je Beko.

Preduzetnik Milan Beko tvrdi da u Srbiji postoje tri mita u vezi sa kapitalom i kapitalistima koje treba srušiti ako društvo želi da ide uzlatnom linijom. Jedan je da srpskim kapitalistima odgovora zatvorena Srbija, drugi ostvaruju privilegije putem korupcije, a treći - nametanje shvatanja da su srpski privrednici prezaduženi i neefikasni u upravljanju i da privatizacija nije uspela u Srbiji, što kako tvrdi, takođe nije tačno.

On je ocenio da krupni kapital u Srbiji prati i mit o tome da kapitalistima odgovara zatvoreno društvo, ističući da njima za poslovanje upravo odgovara demokratizovano i otvoreno društvo. Prema rečima Beka, vrednost kapitala privatnih preduzeća porasla je upravo u vremenu kada je Srbija demokratizovana, otvorena i u prisustvu najvećih priliva kapitala, od 2000. godine do danas.

Srpski privrednici se, kako je istakao, ne boje prisustva stranog kapitala i od njega će imati dobar efekat. Beko je ocenio da država u Srbiji prečesto primenjuje monopol sile u odnosu sa kapitalistima i da je lična sigurnost privrednika "kompromitovana".

Kao primer je naveo slučaj Luke Beograd, koji, kako je istakao, čini posebno teškim to je što "politička volja" na suprotnoj strani od zakona koji brani interese vlasnika Luke Beograd.
"Kad bi ta politička volja bila na istoj strani gde i zakon slučaj Luke bi bio rešen u roku od par meseci. Ovako, posle već pet presuda u korist Luke Beograd, jer je zakon na našoj strani, ta stvar i dalje privlači kontroverze", rekao je Beko.

Prema njegovom mišljenju, u Srbiji je i lična sigurnost privrednika u Srbiji kompromitovana, jer, kako je rekao, bez obzira što Ustav nudi garanciju demokratskih sloboda u praksi to nije tako.

"U praksi država javno, preko svojih funkcionera, otvoreno govori o hapšenjima, jer, kako republički tužilac kaže, maj i juni biće meseci hapšenja, a onda i nagoveštava i kojim hapšenjima će biti reč", rekao je Milan Beko.

Na kritiku gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da u Srbiji postoje prebogati ljudi koji kupuju avione, jahte i nekretnine a svojim radnicima daju niske plate od 150 evra, Beko je odgovorio da treba znati da privatizacija i tranzicija podrazumevaju smanjenje zaposlenih.

"Ali su, za razliku od nas, odgovorne države pravile programe i finansirale ih da bi uposlile višak radne snage", rekao je Beko i poručio da otpuštanje nije cilj, već ekonomska optimizacija preduzeća i njegov opstanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: