Merkator ulaže 150 mil. € u Srbiji

Kompanija Merkator planira da, pored dosad uloženih 413 miliona evra na srpsko tržište, u narednih nekoliko godina investira još oko 150 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2011.

15:58

Default images

U toku su pregovori o preuzimanju dva trgovinska lanca u Srbiji, saopštila je ta kompanija.

To će dodatno ojačati poziciju Merkatora kao drugog najvećeg trgovinskog lanca na tržištu Srbije, sa tržišnim učešćem od oko 10 posto, navedeno je u saopštenju.

U prošloj godini, Merkator je u Srbiji ostvario prihod od prodaje u iznosu od 472 miliona evra, što predstavlja rast od 12,2 odsto u dinarskom iznosu u odnosu na isti period prošle godine, odnosno rast od 2,4 procenta u evrima.

"Dobri poslovni rezultati Merkatora omogućavaju nam dalji razvoj prodajne mreže u Srbiji, kroz povećanje broja prodajnih objekata i broja zaposlenih, ponudu širokog asortimana robe, izuzetno povoljne cene i značajne pogodnosti prilikom kupovine, kao načina da se odgovori zahtevima kupaca", navedeno je u saopštenju.

Od otvaranja prvog objekta 2002. godine, stalnim investicijama u širenje mreže, Merkator je obezbedio oko 370.000 kvadratnih metara trgovačkih površina u celoj Srbiji.

Samo tokom prošle godine, preuzimanjem trgovine Coka, Merkator je uvećao broj prodajnih objekata za 22, odnosno preko 12.000 kvadratnih metara trgovačkih površina i ojačao poziciju drugog najvećeg trgovca u sektoru maloprodaje u Srbiji. U svojim prodajnim objektima, Merkator i Roda, kompanija mesečno usluži 3,7 miliona potrošača.

Merkator u Srbiji je deo Grupe Merkator, vodećeg trgovačkog lanca proizvodima za svakodnevnu upotrebu i domaćinstvo u regionu jugoistočne Evrope, koja planira da u narednih pet godina investira oko 700 miliona evra na tržištima na kojima posluje.

Grupa Merkator je, u prvom kvartalu 2011. godine, ostvarila 676 miliona evra prihoda od prodaje, sa rastom od šest posto u odnosu na isti period prošle godine. Čista dobit Grupe Merkator u prva tri meseca iznosi 10,2 miliona evra, što je 25,1 posto od očekivane godišnje dobiti.

U prvom tromesečju, Grupa Merkator je investirala 47,4 miliona evra u razvoj maloprodajne mreže, a ukupni plan investicija, za 2011. godinu, iznosi oko 123 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: