Državni mezimci moraju na prodaju

Međunarodni monetarni fond uoči pregovora o novom aranžmanu sa Srbijom, insistira na privatizaciji javnih preduzeća i promeni ekonomskog modela.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2011.

11:57

Default images

To se navodi u Memorandumu, koji su srpske vlasti potpisale sa MMF-om posle preliminarnih pregovora o odbrenju novog stend-baj aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

U dokumentu se ističe da prelazak na održiviji model rasta nije moguć ako državni sektor ne napusti način na koji je funkcionisao pre krize, a koji podrazumeva ogromni državni sektor usmeren na potrošnju i preraspodelu resursa umesto na ulaganje u budućnost zemlje. Neefikasan sektor javnih preduzeća u Srbiji još uvek je prevelik, pri čemu iskustva drugih zemalja pokazuje da bi restrukturiranje i privatizacija tog sektora povećali kapacitet Srbije za proizvodnju, ostvarivanje ušteda i izvoza.

Skreće se pažnja na to da većinu velikih državnih preduzeća odlikuju zarade koje ne odgovaraju stepenu produktivnosti, prevelik broj zaposlenih, nedostatak investicija, tehnička neefikasnost i slabo korporativno rukovođenje.

Posledično, ta preduzeća imaju velike kvazifiskalne gubitke, pružaju neodgovarajuće usluge, blokiraju ulazak efikasnijih konkurenata na tržište i nastupaju kao nepoželjni lideri na polju zarada u odnosu na ostatak privrede.

Postignut je načelni dogovor o tome da bi većinu velikih državnih preduzeća trebalo privatizovati.

U Memorandu je navedeno da reforma najvećeg broja velikih državnih preduzeća treba da ima za cilj privlačenje strateških investitora.

Period do privatizacije tih preduzeća treba iskoristiti za poboljšanje rukovođenja i efikasnosti. U memorandumu, koji je Narodna banka Srbije objavila na svom sajtu, navedeno je da se srpska privreda polako oporavlja iako je željeni prelazak na model uravnoteženog rasta zasnovanog na izvozu i investicijama teži nego što se očekivalo. Zabeleženi su i blagi znaci oporavka investicije, ali je potrošnja, kako se ističe, i dalje na niskom nivou zbog ograničenog rasta zarada, pooštrenih uslova kreditiranja i masovnog gašenja radnih mesta u privatnom sektoru.

Ako se situacija ne posmatra samo kratkoročno, navedeno je u Memorandumu, Srbiji su potrebne reforme koje će omogućiti dostizanje životnog standarda koji su ostvarile druge zemlje, uspešnije u tranziciji.

To znači da mora da se preokrene trend pada i da se od današnje usporene i zatvorenije ekonomije vrati na ono što je bila pre samo dvadesetak godina, a to je realativno bogata i izvozno orijentisana ekonomija.

Akcioni plan za restrukturiranje neuspešno privatizovanih preduzeća bi uključivao procenu održivosti daljeg poslovanja, ubrzano gašenje i likvidaciju neodrživih preduzeća uz prodaju osnovnih sredstava i donošenje mera na Tržištu rada za stručno usavršavanje radnika i planove za saniranje održivih delova preduzeća i njihov finansijski oporavak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: