Palma: Belutak – mejd in Jagodina

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma apelovao je na državu da se ne uvozi ono što se u Srbiji može proizvesti, pre svega životne namirnice.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.06.2011.

17:51

Default images

Marković je naveo suprotan primer - da je kamen belutak iz Velike Morave postao veoma tražen suvenir u Zoološkom vrtu u ovom gradu.

"Bio sam u inostranstvu i u jednom supremarketu vidim ofarbane kamenčiće, na njima piše "mejd in Spejn" (Made in Spain) i koštaju 1,2 evra. Došao sam u Jagodinu i dao nalog da se ode na Veliku Moravu (oko pet kilometara od centra Jagodine), kod Končareva, da se donesu kamenčići iz reke". "Nismo ih farbali već lakirali i na njima napisali: 'mama, volim te', 'tata volim te', bako, deko, seko... volim te, i to, lepo upakovano u mrežice, prodajemo kao suvenire", rekao je Marković.

Dnevno se, ponekad, proda 100 do 150 takvih pakovanja, a cena je od 100 do 150 dinara, istakao je gradonačelnik, obraćajući se privrednicima grada.

On je u ZOO vrtu u subotu uveče otvorio višenamenski objekat površine 350 kvadratnih metara, namenjen deci, privrednicima i školama, ali i posetiocima vrta, izgrađen novcem iz gradske kase.

Objekat, u čijem sastavu su igraonice za decu, prostori za različite skupove, najviše će koristiti deci, privrednicima i školama, koji će dobiti oko 2.000 propusnica.

Marković je podsetio da je ZOO u Jagodini, jedini južno od Beograda, prošlog meseca posetilo oko 2.200 učenika u okviru ekskurzija.

"Jagodinu je prošle godine posetilo preko 500.000 turista", rekao je Marković i istakao da je problem grada i jagodinskog turizma nedostatak hotelskog smeštaja visoke kategorije.

"Pozivam domaće i inostrane investitore da grade hotele u Jagodini, a grad će im pomoći, kroz subvenciju zapošljavanja radnika", rekao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: