Dačić: Nije lako biti policajac

Ministar unutašnjih poslova Ivica Dačić kaže da nema novca za povećanje plata policiji i rešavanje drugih problema zbog kojih su najavili štrak.

Srbija

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 12.06.2011.

15:01

Default images

Policijski sindikat Srbije najavio je da će sutra stupiti u štrajk zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja.

"Činimo sve da do štrajka... ne dođe. Tražimo sistemsko rešenje i očekujem da u najvišem državnom vrhu odlučimo o tome šta želimo od MUP-a", kazao je on.

"Nezadovoljstvo materijalnom situacijom... razumem", rekao je Dačić i ukazao da "godinama... postoji trend smanjenja procenta koji dobija MUP u čitavom državnom budžetu, a svake godine dolazi do povećanja učešća plata u budžetu. ...sada 82 odsto (budžeta MUP ide) na plate kojima radnici nisu zadovoljni", rekao je ministar i ocenio:

"Nama su vezane ruke". Ono što u budžetu MUP ostane, "odlazi na velike skupove koje treba obezbediti, a puno nas košta i obezbeđenje lica i objekata", rekao je ministar i naveo da "MUP obezbeđuje sve za koje se proceni da su ugroženi... i na naš račun idu plate policajaca koji ih čuvaju, automobili, pa čak i benzin za sve njihove vožnje".

"Samo nam se gomilaju zaduženja, a para i ljudi nema: preuzeli smo granicu, sve što se tiče vanrednih situacija, pa čak i protivgradnu zaštitu", nabrojao je Dačić.

U Srbiji ima 45.000 policajaca, a potrebno je oko 57.000, rekao je ministar. "Naročito nedostaju uniformisana lica, pogotovo u Beogradu, gde je popunjenost 70 odsto", zatim "na granicama moramo da povećamo broj policajaca jer to traži EU, dok nam je broj vatrogasaca po glavi stanovnika manji nego u Albaniji".

Komunalni policajci plaćeniji

Na pitanje o tome kolika je plata policajaca, Dačić je rekao da su "plate različite, a prosečna plata u celom MUP iznosi oko 42.000 dinara".

"Ipak, ironično je i nepravedno da komunalni policajac ima veću platu od pravog policajca, jer su rizik i obaveze koje pripadnik MUP snosi daleko veći", ukazao je ministar.

Zamoljen da oceni rad policije, Dačić je rekao da dobija "pohvale od vrha Fronteksa i Interpola da smo bolji od mnogih policija zemalja EU; ako građani smatraju da posle Crkve i Vojske najviše poverenja imaju u policiju, onda je to najbolja ocena".

Povodom toga što direktoru Policije Miloradu Veljoviću mandat ističe u sredu, 15. juna, a konkurs za izbor direktora nije raspisan, Dačić je rekao da će predložiti da Veljović bude vršilac dužnosti do raspisivanja konkursa i dodao: "Moja procena je da će to biti godinu dana, odnosno do kraja mog mandata".

Upitan da li želi još jedan mandat na mestu ministra unutrašnjih poslova, Dačić je odgovorio: "Posle izbora, videćemo. ...nije lako biti policajac, a ni ministar policije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: