Nezaposlenost tek neznatno smanjena

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 750.000 nezaposlenih u Srbiji, što je oko 2.000 manje u odnosu na prvih šest meseci 2010.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 11.06.2011.

13:25

Default images

Domaći analitičari međutim, smatraju da bez dolaska stranih direktnih investitora i otvaranja značajnijih proizvodnih kapaciteta ne možemo računati na ozbiljniji rast stope zaposlenosti.

Ekonomista Goran Nikolić ocenio je da smanjenje nezaposlenosti za 2.000 nije velika cifra, "ali da ohrabruje" i naznačio da postoji blagi trend rasta industrijske proizvodnje, "tako da ima nekih indicija da se blago poboljšava stanje u privredi".

Na rast zaposlenosti svakako su uticali "apeks krediti" iz Evropske unije i dolazak nekih stranih firmi u Srbiju, poput "Leonija" u Prokuplje, podsetio je Nikolić i napomenuo da je i u trgovini na malo, takodje, zabeležen blagi rast prometa.

Nikolić je predočio da izvoz još ima visoku medjugodišnju stopu rasta od 31 posto, mada taj rast polako usporava i to može biti problem, ukazujući da na drugoj strani raste uvoz, što nije dobro.

On je precizirao da je reč o podacima za april, jer će podaci za maj biti poznati tek 30. juna. "Situacija je bolja, ali ne puno", zaključio je Nikolić.
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Mihail Arandarenko rekao je da podaci Ankete o zaposlenosti u preduzecima i kod preduzetnika pokazuju da je formalna zaposlenost u veoma blagom porastu, što je ohrabrujuće, ali ne znaci da se trend pada ukupne zaposlenosti preokrenuo.

"Formalna zaposlenost je prestala da pada, što je dobar znak ali treba sačekati rezultate Ankete o radnoj snazi", istakao je on, komentarišući tu anketu koja obuhvata formalnu zaposlenost, odnosno, zaposlene prijavljene kod poslodavaca.

Arandarenko je objasnio da tu anketu, koja je jedina referentna u međunarodnim razmerama i prati ukupnu aktivnost stanovništva, Republički zavod za statistiku sprovodi dva puta godišnje u oktobru i aprilu, a krajem juna treba da budu objavljeni rezultati.

"Ne očekujem da će rezultati biti bolji, ali treba sačekati", dodao je on i podsetio da od 2008. godine imamo stalni pad zaposlenosti.

Ekonomista Ljubodrag Savić međutim smatra da stopa zaposlenosti u Srbiji ipak nije u porastu, jer mnogo više ljudi svakodnevno ostaje bez posla. Njegov je utisak da "u celini stopa nezaposlenosti ipak ne raste".

"Mislim da je nezaposlenost u Srbiji u ovom trenutku na izuzetno visokom nivou", rekao je Savić, ukazujući da bi za značajnije smanjivanje stope nezaposlenosti u Srbiji morala da se izdvoje mnogo veća sredstva nego što je to sada slučaj.

"Jasno je sasvim da ono što Vlada Srbije iz budžeta subvencioniše nije dovoljno da smanji ogroman broj nezaposlenih, koji se u trenutno kreće od 700.000 do milion nezaposlenih ljudi", rekao je Savić.

Bez dolaska stranih direktnih investitora i otvaranja značajnijih kapaciteta, prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti ostaće i dalje visoka, istakao je Savić. Savić je zaključio da, pre svega, treba poboljšati ambijent za priliv stranih direktnih investicija, što je mnogo teže nego izdvojiti iz budžeta od 2.000 do 10.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: