Vorlik: USAID pomogao 180 firmi

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila je da su SAD, preko programa ekonomske sigurnosti USAID-a, podržale 180 preduzeća u južnoj Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 11.06.2011.

12:26

Default images

Nakon obilaska fabrike "Mineks" u Vranju, Vorlikova je rekla da ukupan privredni rast tih kompanija u periodu od 2007. do 2010. godine iznosi 57 odsto.

"Uspeh se bazira na tome što su te kompanije dobile pomoć da se pojave sa svojim proizvodima i na inostranom tržištu", kazala je Vorlik. Ambasadori više zemalja obišli su u Vranju fabriku obuće "Mineks", koja je nakon podrške USAID-a duplirala obim proizvodnje. Poseta je realizovana u okviru upoznavanja sa ekonomskim potencijalima juga Srbije.

Fabriku su, osim ambasadorke SAD, posetili i šef Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos, ambasadorka Australije Helena Gej Stadert i ambasadori Bugarske i Albanije Georgi Dimitrov i Špeti Čauši.

Direktor i vlasnik "Mineksa" Zoran Stoilković rekao je da u Vranju postoji inicijativa za formiranje klastera obućarske industrije, za šta ubuduće očekuje podršku USAID-a.

"Formiranje klastera u obućarskoj industriji uticalo bi na povećanje kvantiteta proizvodnje što je od velikog značaja kada su u pitanju poslovi sa inostranstvom, a razvoj obućarske industrije pozitivno bi se odrazio na razvoj i ostalih privrednih grana u južnoj Srbiji", kazao je Stoilković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: