Građani Srbije će raditi najduže?

Ukoliko bi se starosna granica za odlazak u penziju podigla, kao stopredlaže MMF građani Srbije bi radili najduže među Evropljanima.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 11.06.2011.

01:15

Default images

Primer da se žene penzionišu tek sa 65, a muškarci sa 67 spada u izuzetke i u evropskoj praksi.

U Centru za liberalno demokratske studije je tim povodom urađena i uporedna analiza srpskog i evropskih penzijskih sistema.

"Malo je zemalja gde je starosna granica za odlazak u penziju toliko visoka S druge strane razmatranja o podizanju starosnih granica i produžavanju radnog veka mogu se uzeti u obzir samo u kontekstu dužine korišćenja penzija. U Srbiji se kratko živi, a samim tim i penzija se koristi kraće nego u ostalim zemljama", objašnjava Katarina Stanić iz CLDS.

Ako se izuzme Makedonija, žene u Srbiji najkraće žive u poređenju sa 27 EU zemalja, pa čak i sa Hrvatskom i Crnom Gorom. U Centru dodaju i da je generalni trend u razvijenim zemljama izjednačavanje starosne granice za žene i muškarce, ali smatraju da je u Srbiji još rano za ovakva razmišljanja.

U najvećem broju razvijenih zapadnoevropskih zemalja nema razlike u visini starosne granice za muškarce i žene. Ona je uglavnom postavljena na 65 godina, retko na 67, kao što je slučaj sa Islandom i Norveškom.

U zemljama istočne, centralne i jugoistočne Evrope, situacija je nešto drugačija. Trenutno su starosne granice dosta niže i različite za muškarce i žene - prosečno 63 za muškarce i 60 za žene. Jedino Hrvatska najnovijim izmenama zakona izjednačava granicu na 65 do 2020. godine.

I u penzionerskim organizacijama ocenjuju da se, u zavisnosti koliko godina prosečan penzioner živi na ”račun države”, ocenjuje i održivost penzijskog sistema.

"Ukoliko želimo da penzijski fond opstane, moraju se pooštriti uslovi za odlazak u peziju, ali se to ne sme činiti olako. Uštede se, međutim, mogu praviti i na drugim poljima, pa bi tako prvo trebalo revidirati uslove za ostvarivanje beneficiranog radnog staža ", smatra Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

Prema ranijim propisima, koji su bili na snazi zaključno sa 2001. godinom, starosna granica je bila pet godina niža - 55 godina za žene i 60 za muškarce. Ona je ustanovljena još zakonom iz 1965. godine i nije se menjala punih 35 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: