Kragujevčanima Fijat nada za posao

Broj nezaposlenih u Kragujevcu uvećao se poslednjih meseci zbog odluke kompanije Fijat automobili Srbija da viškom proglasi oko 1. 300 radnika Zastave.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.06.2011.

00:08

Default images

Na evidenciji ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi trećina radno sposobnog stanovništva ili, preciznije, 23.000 je nezaposlenih, što je za oko dve hiljade više u odnosu na kraj 2010.

Iako je poslednjih godina zaustavljena stopa rasta nezaposlenosti, broj Kragujevčana bez posla uvećao se početkom 2011, pre svega zbog otpuštanja radnika Zastave za koje nije bilo mesta u Fijatu. Januara ove godine, torinska kompanija je, podsetimo, otkazala ugovore za oko 1. 300 radnika koji su bili zaposleni u fabrici automobila. Ipak, italijanska kompanija bi u narednom periodu, kada počne proizvodnja novog modela automobila, mogla pozitivno da utiče na smanjenje broja nezaposlenih u centralnom gradu Šumadije.

Automobilska industrija vezuje za sebe niz propratnih privrednih grana, a prvi pomaci su već vidljivi, kaže direktorka kragujevačkog odeljenja Nacionalne službe za zapošljavanje Ljiljana Petrović. Nešto ozbiljnija pomeranja u pozitivnom smeru, tvrdi ona, mogu se očekivati sa dolaskom Fijatovih kooperanata, koji na mestu bivše kasarne u Grošnici treba da izgrade četiri fabrike i zaposle nešto više od 1.000 radnika različitih struka.

Ljljana Petrović navodi da "Fijat traži visokoobrazovane kadrove, inženjere svih struka, pre svega mašinskog, elektro i saobraćajnog smera. Zapošljava ih po dinamici koju je sam odredio, a ja podsećam na ugovor sa državom prema kome bi u italijanskoj fabrici do kraja 2012. trebalo da bude angažovano nešto više od 2.400 radnika".

"Takođe, svakom od prva četiri Fijatova kooperanta potrebno je oko 300 radnika, a kada zaživi proizvodnja automobila i delova treba očekivati da to pokrene i sitne uslužne delatnosti, trgovinu i ugostiteljstvo. Ovogodišnji rezultati, mereni kroz projekat samozapošljavanja, ukazuju na pozitivna kretanja, budući da smo dobili oko 300 zahteva za otvaranje frizerskih, krojačkih, pekarskih, ugostiteljskih i drugih radnji", navodi ona.

Iako je pogođena ekonomskom krizom, kragujevačka mala i srednja privreda pokazuju „izvesnu vitalnost i žilavost”, navodi ona. O tome, kako kaže, svedoče i podaci o broju novootvorenih radnih mesta.

"Od početka ove godine, ne računajući Fijat, posao u Kragujevcu je našlo 260 osoba sa naše evidencije. Uglavnom je reč o konobarima, frizerima, kuvarima. Visokoobrazovani, nažalost, i dalje teško dolaze do radnog mesta", navodi direktorka Petrović naglašavajući da na posao najduže čekaju prosvetni radnici i lekari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: