Pekare neće biti zatvarane 11. juna

Pekare koje još nisu počele da primenjuju HACCP standard neće biti zatvarane posle 11. juna iako tada ističe rok za uvođenje ovog standarda.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 11.06.2011.

00:07

Default images

Inspekcije koje proveravaju da li se Zakon o bezbednosti hrane, koji podrazumeva i HACCP u potpunosti poštuje prvo će proveravati u kojoj fazi je uvođenje ovog standarda, a onda upozoriti preduzeća i radnje na njihovu obavezu.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu i da će preduzeća koja ne budu želela da uvedu i sprovode ovaj sistem ili preći na neku drugu delatnost ili će sami odlučiti da zatvore objekat. Podsetimo, za firme koji se bave hranom biljnog porekla rok za usaglašavanje sa Zakonom o bezbednosti hrane je bio dve godine od stupanja na snagu, odnosno 11. jun 2011.

Ovim dokumentom propisano je da su subjekti u poslovanju s hranom dužni da uspostave sistem za osiguranje njene bezbednosti u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa u skladu s principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).

Cilj primene Zakona o bezbednosti hrane i ovog sistema jeste da se garantuje mikrobiološka, hemijska i fizička bezbednost proizvoda, izjavio je Nenad Budimović iz Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije.

"HACCP sistem mora da se shvati kao alat za lakše poslovanje, a ne kao namet na naše proizvođače. Reč je o tri vrste inspekcije: veterinarskoj, sanitarnoj i poljoprivrednoj, u zavisnosti od vrste proizvodnje, odnosno da li je reč o restoranima, klaničnoj ili mlekarskoj industriji", objasnio je Budimović.

On je podsetio na to da su, po Zakonu o bezbednosti hrane, svi koji se bave njenom proizvodnjom i preradom od 1. januara 2009. bili obavezni da primene ovaj sistem, te da je učinjen ustupak u odnosu na objekte manje po obimu posla i da se zakon odnosio uglavnom na mlekare i klaničnu industriju.

"Međutim, u proizvodnji hrane u Srbiji postoji veliki broj objekata i oni ne mogu biti izostavljeni iz HACCP-a", rekao je Budimović, navodeći da ima 4.500 objekata koji se bave proizvodnjom hrane.

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine saopštilo je 6. juna da objekti za promet hrane na malo nisu obavezni da uvode HACCP standard već samo dobru distributivnu i higijensku praksu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: