Deo policajaca ipak neće u štrajk

Predstavnici reprezentativnog Nezavisnog sindikata Srbije i pet manjih sindikata postigli su dogovor sa ministrom policije i odustali od najavljenog štrajka.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2011.

18:17

Default images

Predstavnici sindikalaca i ministar unutrašnjig poslova Ivica Dačić potpisali su protokol kojim se garantuje ispinjenje postignutog dogovora.

Odustajanju od štrajka prethodili su višečasovni pregovori sa ministrom Ivicom Dačićem o poboljšanju njihovog materijalnog položaja. Ministar i sindikalci potpisali su protokol koji garantuje ispunjenje dela zahteva.

Ministar Dačić izjavio je posle sastanka da će zahtevi policijskih sindikata biti ispunjeni u tri faze. "Jedan deo tih odredaba će se primenjivati odmah, drugi deo, kad je reč o prekovremenom radu, će se primenjivati od rebalansa budžeta, a treći deo koji se tiče osnovica plata i uopšte načina utvrđivanja koeficijenata će se primenjivati od budžeta za sledeću godinu“, rekao je Dačić.

On je dodao da je neophodno da dođe do izmena i dopuna zakona o policija kada je reč o radno-pravnom statusu zaposlenih. Rad na tom tekstu će do kraja nedelje biti završen i on će biti predat u proceduru u Vladi Republike Srbije i nakon toga u narodnoj skupštini Republike Srbije".

"MUP i direkcija policije i zaposleni su na istoj strani, a to znači da svi policijaci rade težak i odgovoran posao za državu i da treba da imaju odgovarajući društveni status i tretman u društvu, vezano i za njihove uslove rada, prava, opremu i materijalni položaj", rekao je Dačić.

Ipak u slučaju nedovoljne ažurnosti države u ispunjavanju njihovih zahteva, sindikalci najavljuju mogućnost novog štrajka. Njihov predstavnik Velimir Barbulov kaže da će pratiti kako teče primena protokola koji su potpisali sa nadležnima.

"Štrajk je zamrznut jer nije došlo do krajnjeg ispunjenja svih naših zahteva. Mi zadržavamo pravo da ponovo stupimo u štrajk, zbog istih razloga, ako ne dođe do neisunjenja nekih od navedenih uslova. Nastavićemo da posmatramo primenu sporazuma i način na koji se sve to odvija i na osnovu toga ćemo doneti odluku o stupanju odnosno ne stupanju u neki vid protesta", rekao je Barbulov za B92.

Barbulov objašnjava da se "MUP obavezao da će nastaviti sa striktnom primenom isplate jednokratne novčane pomoći za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih. Dogovoreno je i da se nastavi sa isplatom zaostalih dugovanja vezanih za putne troškove i dnevnice tako da će se od juna početi sa isplatom mesec za mesec".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: