U Srbiji cene mogu i da "padnu"

Brašno je od početka ovog meseca pojeftinilo za 10 odsto, jaja za pet odsto, dok su cene sezonskog voća i povrća na pijacama prepolovljene.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 09.06.2011.

11:00

Default images

Narednih dana očekuje se i pad cena ulja.

Proizvođači ističu da su ova pojeftinjenja sezonskog karaktera i da će cene hrane i ove jeseni zavisiti od kretanja cena na svetskim berzama.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović, izjavio je da su se zahvaljujući merama Vlade, cene hrane u Srbiji stabilizovale i da prema procenama analitičara one u narednom periodu treba da idu nadole. U prilog tome on je naveo da će na pad cena dodatno uticati subvencionisani dinarski krediti koji su namenjeni poljoprivrednicima. Ilija Đurić, direktor Mlin testa, kaže da će cene pšenice i ove godine zavisiti od berzanskih cena u Budimpešti, ali i cena u Ukrajini i Rusiji.

„Cene našeg brašna formiramo u skladu sa cenom pšenice, i to dekadno, tako da je brašno, u odnosu na period kada je pšenica bila najskuplja, sada jeftinije za 10 odsto. Novo pojeftinjenje možemo očekivati i u drugoj polovini jula, i to za pet do 10 odsto. Kako će se cene kretati kasnije, znaćemo kad se završi žetva i nova pšenica uđe u preradu, kaže Đurić.

I kompanija “Žitko” početkom juna snizila je cene brašna za 10 odsto, a u istom periodu za pet odsto pojeftinila su i jaja. Dragiša Jović, direktor kompanije “Mikros union”, kaže da je ovo pojeftinjenje sezonskog karaktera jer potrošnja jaja u ovo doba godine opada.

„Sadašnje cene zadržaće se do druge polovine jula, kada će zbog zamene jata, cene jaja ponovo početi da rastu“, kaže Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: