Dinkić: Fijat je došao zbog mene

Lider Ujedinjenih regiona Mlađan Dinkić kaže da ima previše marketinga u ekonomskim potezima države i da se jedino on trudi da ponudi prava rešenja.

Srbija

Izvor: Politika

Nedelja, 05.06.2011.

00:36

Default images

"Čist marketing je držanje ovakvog veštačkog kursa dinara, a jako velika šteta za privredu. Ovo što radi Centralna banka je čisto subvencionisanje uvoznika, a ja sam za to da se subvencionišu izvoznici", objašnjava Dinić.

On međutim, smatra da njegovo pojavljianje na otvaranju fabrike "Beneton" ne spada u domen jeftinog političkog marketinga, jer samo promoviše ono što je uradio.

"Svako od političara ko uradi nešto dobro za Srbiju treba to i da promoviše. Mislim da ne treba niko da promoviše nešto što nije uradio. Ja se nikada nisam slikao kod npr. vreće heroina koju je policija zaplenila, a mogli ste da vidite mnoge druge ministre koji vode neke desete resore kako prisustvuju otvaranju privrednih objekata. Kudaću ja da idem kao ministar ekonomije i kao neko ko je doveo tolike investitore u Srbiju – nego da promovišem otvaranje tih objekata?", objašjava Dinkić.

On tvrdi i da "Fijat" nikada ne bi došao samo zbog poslovne klime u Srbiji, već je za dolazak te kompanije upravo bilo presudno ono što je on kao ministar ekonomije ponudio italijanskom proizvođaču automobila.

„Fijat“nikada ne bi došao samo zbog klime. Došao je zbog toga što smo mi u pregovorima koje smo imali ponudili mnogo bolje uslove nego što bi imali da su pravili fabriku u Rumuniji. I to ne važi samo za Srbiju", kaže Dinkić.
Bivši guverner, ministar finansija i ministar ekonomije tvrdi i da njegova partija nikada nije imala značajno učešće u podeli fotelja u javnim preduzećima i da će se zalagati da javna preduzeća više ne budu partijski plen posle izbora.

"Pozicije su se uvek delile prema koalicionim sporazumu koji se bazirao na broju poslanika u parlamentu. Ja smatram da partije treba da imaju predstavnike u UO jer je to država, a stranke je birao narod. Ali partije ne treba da vode javna preduzeća. E, to je razlika", tvrdi Dinkić.

On kaže i da mere za koje se zalaže nisu posledica toga što je "ugrožen" jer sada ne može da koristi te privilegije koje je njegova partija imala dok je bio na ministarskim pozicijama.

"Prvo nisam ugrožen, drugo, ušao sam u politiku kada su velike stranke već uspostavile taj sistem. Nisam ja kreirao partokratiju, već drugi. Umesto demokratije, ovde vladaju političke elite iz Beograda u svojim partijama i onda imate negativnu selekciju u kojoj najbolji ljudi ne mogu da dobiju šansu da dođu na najodgovornija mesta na koja dolaze poslušnici, po partijskoj liniji", kaže Dinkić.

On kaže i da se među strankama mora da se postigne konsenzus kako bi sve istovremeno prestale da zloupotrebljavaju javna preduzeća u stranačke svrhe.

"Sistem se neće promeniti ako to uradi samo jedna stranka. Ja mislim da i Boris Tadić ima slično mišljenje o ovom problemu i da ćemo to urediti zakonom", objašnjava Dinkić. Dinkić kaže i da su Ujedinjeni regioni preuzeli na sve zadatak rešavanje prioritetnog pitanja "decentralizacije Srbije" jer niko time nije hteo da se bavi.

"Mi smo platformu za decentralizaciju Srbije suštinski prvi put promovisali pre godinu dana, kada smo osnovali URS. Onda smo i zvanično napravili jedan dokument, angažovali ljude iz Evropskog komiteta regiona da nam pomognu u pravljenju platforme da vidimo koja su sve iskustva drugih evropskih zemalja. Pošto smo videli da kod drugih stranaka ne postoji želja da to razmatraju prioritetno – dakle,niko nije bio protiv, ali nikome to nije bio prioritet u tom trenutku – mi smo smatrali da je to, osim evropskog puta Srbije, glavno unutrašnje pitanje u zemlji i zato smo krenuli da sakupljamo potpise od građana", tvrdi Dinkić.

Glavni radni zadatak partije Ujedinjenih regiona, prikupljanje više od pola miliona potpisa građana za predlog decentralizacije Srbije, je završen, pa Dinki

"Razmišljamo o tome kako da sprovedemo ono za šta nam je narod sada dao ovoliku podršku", kaže Dinkić.

Odgovarajući na komentar da se do sada ni jedna stranka, bila na vlasti ili u opoziciji nije priključila njegovom programu decentralizacije, Dinkić kaže da ga baš to uverava da je na dobrom putu.

"Jer se neki naši konkurenti, bilo da su u vlasti ili opoziciji, plaše naših ideja i dobrih rezultata na izborima. Jer,da nije tako,svi bi nas voleli. Uplašio bih se kada bi me politički konkurenti voleli. Ovako, pošto znaju da imamo jedan od najboljih programa na političkoj sceni, onda nas se plaše. A mnogo je više onih koji bi da idu u postizbornu koaliciju s nama, to ćete videti. Ja ne znam ko ne bi hteo, možda jedna jedina stranka u Srbiji – SRS", kaže DInkiić.
Lider Ujedinjenih regiona veruje i da će Demokratska stranka podržati zakon u Skupštini Srbije, iako je potpredsednica DS-aJelena Trivan rekla da je njena stranka za „istinsku decentralizaciju“.

"Svakodnevno razgovaramo s koalicionim partnerima i verujem da će nas podržati. Imamo sednicu 7. juna na kojoj će biti samo dva zakona iz evropske agende. Prvi zakoni posle toga koji će ići u Skupštinu, sredinom juna, jesu naši zakoni, pre svega predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Još je samo potrebno da prikupimo potpise najmanje 84 poslanika da bi to stavili na dnevni red. A te potpise ćemo imati sledeće nedelje", najavio je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: