Grad ruši slobodno tržište taksista

Odluka Uprave grada Beograda određuje da sva taksi udruženja moraju da ukinu popuste i da voze po ceni koja ne sme biti manja od propisane.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.06.2011.

10:02

Default images

Međutim, stručnjaci tvrde da se radi o klasičnom primeru rušenja slobodnog tržišta u taksi delatnosti, a s time se - što je zanimljivo - slažu i oni koji su takav zakon doneli, ne nudeći opširnije objašnjenje osim onog da će „jedinstvene cene uvesti red u taksi službu”.

Član 23 Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju određuje da, u važećem i overenom cenovniku, cena prevoza po kilometru ne može biti niža od propisane.

Na svako pitanje o ukidanju slobodnog formiranja cena, član Gradskog veća Dejan Mali upućuje na zakonodavca, ističući da Grad samo usklađuje svoja rešenja sa zakonom. Milorad Ilić, pomoćnik ministra za infrastrukturu, kaže da „to jeste ukidanje slobodnog tržišta u taksi delatnosti, ali je i uvođenje reda u auto-taksi prevoz“. On, ipak, ne nudi obrazloženje kako će ta mera doneti red u taksi službu i kako će se sve odraziti na mušterije koje se voze taksijem.

U taksi udruženjima mišljenja su podeljena. U „Žutom taksiju” kažu da ih ovih dana neprestano zovu udruženja za zaštitu potrošača i za zaštitu od monopola, tvrdeći da takva odluka nije ustavna. U ovom udruženju postavljaju pitanje da li je moguće zakonski sprečiti nekog da radi po nižoj ceni.

U Beogradskom taksiju, s druge strane, tvrde da je uvođenje jedinstvene minimalne cene još jedna u nizu mera koje će doprineti uređenju taksi delatnosti u gradu. Uvođenjem jedinstvene cene dobićemo fer utakmicu, u kojoj će se taksi udruženja nadmetati kvalitetom vozila i ljubaznošću vozača, kažu u ovom udruženju.

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije otkrila je kartelni sporazum između 14 taksi udruženja još krajem 2007. godine, kojim su ta udruženja donela odluku o primeni jedinstvene cene usluga i ukinula popust na telefonski poziv. Sada im je stvaranje kartela i institucionalno omogućeno, smatraju stručnjaci.

„Skupština grada radi nešto što je zabranjeno Zakonom o zaštiti konkurencije. Institucionalizovanjem ovakve odluke stvaraju se uslovi za kartel cena koji, osim što je zakonski zabranjen, ima i katastrofalne posledice po potrošače, u ovom slučaju putnike koji se voze taksijem. Ukidaju nešto što je najbolje za potrošače, ali i za taksiste: tržište na kojem se slobodno formiraju cene“, kaže Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

On dodaje da time gube putnici, ali i sami taksisti jer će teško moći da privuku mušterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: