Srbijagas udahnuo život Agroživu

Uz pomoć Srbijagasa, Agroživ ponovo uspešno posluje i planira nove investicije. Posle stečaja, zadržano 1.100 radnika, a u planu je i dupliranje proizvodnje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.06.2011.

00:09

Default images

Pogranično mesto u srednjem Banatu, nedaleko od Zrenjanina, ponovo je živnulo.

Kompanija za preradu živinskog mesa, Agroživ, nakon stečaja i bankrota imenjaka iz Pančeva, krajem prošle godine je novi život započela upravo sa sedištem u Žitištu.

I, za samo nekoliko meseci, novi Agroživ uspeo je da povrati lidersku poziciju na domaćem tržištu - što je potvrdilo stotinak medalja za kvalitet proizvoda na nedavnom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde su zaslužena i dva pehara apsolutnog šampiona. Za konsolidaciju je, međutim, najzaslužniji Srbijagas - javno preduzeće koje je - u projektu iza kojeg je stala i Vlada Srbije - decembra 2010, kupilo pogone Agroživa u stečaju, za 11,3 miliona evra.

Odmah je obnovljen rad klanice u Žitištu, istinskog "srca“ kompanije, a u radnom odnosu je zadržano gotovo 1.100 radnika i nastavljena je saradnja sa više od 2.000 kooperanata. Danas, iz Žitišta se svakog meseca kupcima isporučuje po 1.200 tona proizvoda od pilića.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, ističe da država nije tek tako htela da ispusti živinsku industriju i tržište prepusti stranoj konkurenciji. Zato se ušlo u obnovu kompanije, a plan je da Agroživ, već u drugoj polovini 2012, počne samostalno da posluje i opredeli se ili za strateškog partnera, ili za dokapitalizaciju.

To će, naravno, zavisiti od postizanja standarda u kompaniji, izvoza i pozicioniranja na domaćem tržištu. Novi menadžment Agroživa uveliko radi na modernizaciji i proširenju proizvodnje i već je iz Holandije nabavljena oprema za novu klanicu - vredna pet miliona evra. Kada proradi, za nekoliko meseci, produkcija će se udvostručiti i dostići 2.500 tona prerađevina mesečno.

"Sa kooperantima iz Danske, radi se i na projektu bioelektrane, a ovaj energetski pogon, vredan 7,5 miliona evra, trebalo bi da apsorbuje sve nusproizvode u klanici. Praktično, da zameni kafileriju i prečistače, ali obezbedi i proizvodnju struje, s obzirom na to da mu je kapacitet dva megavata", kaže Predrag Amižić, direktor Agroživa, ukazujući da klaničari iz Žitišta uveliko pregovaraju sa kupcima iz Ruske Federacije i nekoliko arapskih zemalja, o izvozu živinskog mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: