Idei i Grand promu kazna 6,8 mil. €

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je maloprodajni lanac Idea i kompaniju Grandprom, proizvođača Grand kafe sa skoro 680 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.06.2011.

00:02

Default images

Oni su kažnjeni zbog zaključivanja nedozvoljenog restriktivnog ugovora, kojim su narušili konkurenciju, piše Danas.

Prema rešenju Antimonopolske komisije, Idea mora da plati 427 miliona dinara, što predstavlja 1,5 procenat njenog prošlogodišnjeg prihoda, dok će Grand prom platiti 249,6 miliona dinara, odnosno dva odsto prihoda.

Idea, koja je u vlasništvu hrvatskog tajkuna Ivice Todorića i Grand prom, kompanija koja posluje u sastavu slovenačke Droga Kolinske, kažnjene su ovolikim iznosima zbog sklapanja restriktivnog sporazuma, odnosno zbog toga što su ugovorile „tajni rabat“ od dva odsto, koji ostalim kupcima nije bio dostupan, što je po nalazu Komisije suprotno pravilima fer konkurencije.

Iako multimilionske kazne deluju izuzetno visoko, Komisija je zapravo prilično blago kaznila Ideu i Grand prom, ako se zna da po zakonu ima pravo da propiše kazne i do 10 odsto od ukupnog prihoda kompanija koje narušavaju konkurenciju na srpskom tržištu.

Idea je u vlasništvu hrvatskog biznismena Ivice Todorića i ima nekoliko prodajnih objekata u Srbiji, a Grand prom posluje u sastavu slovenačke Droge Kolinske koja je vlasnik više fabrika hrane u Srbiji, među kojima je i Soko Štark.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: