Čeka se Lidl da obori cene u Srbiji

Vest da diskontni lanac Lidl dolazi u Srbiju i da je već obezbedio lokaciju u Novom Sadu niko za sada ne može da potvrdi, ali ni da opovrgne.

Srbija

Izvor: Politika

Nedelja, 29.05.2011.

00:03

Default images

U kabinetu gradonačelnika Novog Sada to nisu želeli da komentarišu i rečeno nam je da „nemaju neposrednih saznanja o lokaciji za objekat Lidla”.

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine kažu da je "nemački Lidl još krajem prošle godine u Srbiji registrovao firmu i otvorio račun u banci. Istraživao je naše tržište, tako da je realno očekivati da ovde počne i da posluje".

U organizacijama za zaštitu pravapotrošača kažu da svakodnevno prate dešavanja na tržištu, naročito kada je reč o poboljšanju konkurencije u Srbiji. "Imamo informacije da je Lidl dobio lokaciju u Novom Sadu, ali još nemamo zvaničnu potvrdu. Ukoliko to i nije tačno, mislim da je samo pitanje vremena kada će se taj lanac pojaviti u Srbiji", kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacija potrošača Srbije.

U centrali Lidla su potvrdili da duže vreme proučavaju uslove i mogućnosti poslovanja u nekoliko zemalja, u koje spada i Srbija.

I Ljiljana Stanković, pomoćnica ministra za trgovinu, cene i zaštitu potrošača, rekla je da je nama naročito interesantan Lidl, jer mrežu svojih diskontnih prodavnica ima u gotovo svim evropskim zemljama, a između ostalog i u Mađarskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Šta bi potrošači dobili dolaskom diskontnog lanca u Srbiju? Najpre to da kupuju namirnice po povoljnijim cenama. Diskonti uspevaju da ponude robu koja je i do 30 odsto jeftinija nego kod konkurencije tako što nabavljaju manje vrsta istog artikla, ali u ogromnim količinama.

"To znači da diskonteri ne šire asortiman na 50 vrsta čokolada, već u ponudi imaju samo dve ili tri. Ali njih nabavljaju u velikim količinama, pa im dobavljači daju povoljnije uslove. Tako i potrošači dobiju proizvode po nižim cenama", objasnila je Stankovićeva. Niže cene se obezbeđuju i tako što su ulaganja u prodajne objekte manja. Karakteriše ih paletni način izlaganja robe, neretko i u kutijama. Površine su od 1.000 do 2.000 kvadratnih metara, što znači da su u rangu supermarketa.

"Diskonti imaju i ogromnu ponudu proizvoda trgovačkih marki. Mi i sada imamo robne marke kod vodećih trgovaca, ali to nije to, jer oni nisu znatno jeftiniji od brendiranih proizvoda. A kod diskontera potrošač ne plaća ni marku, niti reklamu. Dobije dobar kvalitet, ali po nižoj ceni", objasnio je Papović.

Naši sagovornici ocenjuju i da bi tek dolazak ovakvih trgovinskih lanaca doneo pravu konkurenciju. "Diskonteri će sasvim sigurno doći u Srbiju. Kako to uobičajeno rade, ući će na velika vrata i sa velikim brojem objekata. Doći će da ostanu, jer oni nisu prolazni, već su dugoročni investitori u maloprodaju, a njihovo prisustvo će trajno promeniti konkurentske odnose na našem tržištu", ističe Stankovićeva.

Srbija je jedna od malobrojnih zemljama u Evropi u kojoj nema diskontnih lanaca, dok ovi trgovci posluju u zemljama regiona poput Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Grčke, Slovenije... I ne samo Lidl, već i diskonteri poput Kauflanda i Aldija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: