Hapšenje Mladića prodrmalo Berzu

Hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića ohrabrilo je investitore da ulažu u Srbiju, pa je promet na Beogradskoj berzi dostigao 220,2 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 27.05.2011.

14:21

Default images

Investitori koji trguju na berzi vest o hapšenju Ratka Mladića, shvatili su pre svega kao poruku da će se Srbija sada mnogo brže kretati ka Evropskoj uniji i da se samim tim mogu očekivati bolja privredna kretanja i bolji rezultati kompanija čije se akcije kotiraju na domaćem tržištu kapitala.

Reakcije investitora pozitivno su se odrazile i na indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao koji je porastao za 2,67 odsto, na 811,52 poena, što je drugi najveći skok od počekta godine, a opšti Belexline je ojačao za 1,71 odsto, na 1.470,75 poena.

Najveći rast cene ubeležila je akcija Sojaproteina [SJPT], sa A listinga, od gotovo devet procenata, na 1.090 dinara. Tom akcijom se trgovalo za 33,54 miliona dinara. Investitori su trogvali i akcijama Naftne industrije Srbije [NIIS], takođe sa A listinga, koja je više od šest odsto, na 818 dinara po akciji, uz promet od 31,9 miliona dinara. Tokom trgovine ta hartija je ubeležila i novi dosadašnji maksimum od 838 dinara.

Cena Agrobanke [AGBN] povećana je četiri odsto, Aerodroma [AERO], sa A listinga, tri i po, a Metalca [MTLC], sa B listinga, tri odsto.
Veći promet je realizovan akcijama Aerodroma, od 26,65 miliona dinara.
Branislav Jorgić, vlasnik jedne od najstarijih brokerskih kuća u Srbiji "Jorgić broker" kaže za BizB92 da je ubrzano trgovanje na berzi počelo još juče, kada su do investitora i brokera stigle prve potvrde iz medija da su srpske vlasti zaista uhapsile Ratka Mladića.

"Pred kraj trgovačkog dana, oko 12.40h, na osnovu prvih preliminarnih objava u medijima došlo je do ubrzanog prometa i rasta indeksa Beogradske berze. Najaktivnije su bile akcije sa Prajm marketa. Taj rast i veći promet bili su posledica te informacije koju su ulagači ocenili kao pozitivnu, i taj trend se nastavio i danas. Dakle investitori sada trguju na osnovu nekog očekivanja da će se u Srbiji situacija poboljšati i ta svoja očekivanja ugrađuju u cenu koje plaćaju za domaće akcije", objašnjava Jorgić. Inače, učešće stranih investitora bilo je oko 47 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama pri čemu u kupovini akcija 68 a u prodaji 25 odsto.

Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza Investa kaže za B92 da inostrani investitori, koji čine gro tražnje na Beogradskoj berzi, percipiraju da bi put Srbije ka EU značajno smanjio rizik ovdašnjeg tržišta što automatski domaće akcije na ovim nivoima čini jeftinijim u odnosu na
slična tržišta.


"U godinama iza nas, portfeljni investitori su ugrađivali značajan diskont prilikom vrednovanja domaćih akcija, a evenutualno približavanje EU bi omogućilo da na ovdašnje tržište kapitala gledaju na sličan način kao i druga tržišta koja su uveliko prošla tranzicioni put", navodi Gujaničić.

Da li će se pozitivan trend održati zavisi od mnogo faktora, pre svega od narednih poteza Srbije ali i Evropske unije, od koje se očekuje da pruži sveobuhvatniju podršku Srbiji u procesu pridruživanja, smatra Jorgić.

"Ukoliko to bude išlo u pozitivnom smeru investicioni ambijent će se sigurno oporaviti i može se očekivati dalji rast indeksa. Međutim ukoliko dođe do stagnacije, tržište kapitala će sigurno reagovati, odnosno i investitori će biti oprezniji može doći do stagnacije indexa ili pada. Ipak, ako govorimo na duži rok, biće neophodno dosta reformi i dalja podrška EU da bi se tržište zaista oporavilo, a to je vremenski period koji se meri godinama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: