Rusi "katapultirali" cenu trešanja

Cena trešanja na pijacama juče je dostigla neverovatnih 300-400 dinara za kilogram, a sve zbog ruskih trgovaca i preprodavaca.

Srbija

Izvor: Press

Ponedeljak, 23.05.2011.

00:07

Default images

Rusi krstare Srbijom i masovno kupuju trešnje u ogromnim količinama. Oni nude 270 dinara za kilogram, a jedini uslov je da je voće odličnog kvaliteta.

Na beogradskim pijacama cena trešanja juče se izjednačila, na primer, sa cenom svinjskog buta, a kilogram je bio čak tri puta skuplji od iste količine najkvalitetnijih jagoda.

Prodavci kažu da Rusi najviše kupuju u okolini Beograda, gde se proizvede oko petine trešanja u Srbiji. "Rusi kod nas u Ritopek dolaze svakog dana. Ne pitaju za količinu, uzimaju sve. S obzirom na to da oni plaćaju 270 dinara po kilogramu, cena na pijaci mora da bude znatno veća", kaže prodavac na Palilulskoj pijaci Aca Marić.

Ostali prodavaci dodaju da Rusi dolaze do samih plantaža gde trešnje tovare direktno na kamione.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić navodi da Rusi trešnje kupuju kako bi ih posle prodavali u tamošnjim marketima.

"Oni imaju trgovačke lance i sapo 2.500 prodavnica i zbog toga je potražnja ogromna. Ove godine je mraz zahvatio zasade na desnoj obali Dunava, gde se gaji mnogo trešanja, pa se može dogoditi ozbiljan manjak ovog voća na našem tržištu", objašnjava Ševarlić.

Predsednik udruženja poljoprivrednika Agrina Sava Jojić kaže da se niže cene trešanja mogu očekivati tek polovinom juna, ali najavljuje da će i kajsije biti skupe zbog ruskih trgovaca.

"Mi imamo relativno malo zasada ranih trešanja. Dovoljno je da Rusi dođu sa nekoliko šlepera i da ozbiljno naruše tržište. Rusi će u julu krenuti i u otkup kajsija, koje takođe imaju veliku prođu na njihovom tržištu. Kada se tome doda da kajsije kupuju i proizvođači rakije, sigurno je da će ovo voće biti skuplje nego inače", kaže Jojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: