U Srbiji (ne)dovoljno IT stručnjaka

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

00:02

Default images

Dekan Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije Valentin Kuleto ističe da broj IT kadrova u Srbiji u malom procentu zadovoljava potrebe tržišta. Prema njegovim rečima, skoro svakoj firmi potreban je i programer, administrator mreže ili čovek koji vodi računa o računarima, a da je broj kadrova koji se proizvodi nedovoljan.

"Među decom i mladima vlada slabo interesovanje za ovakva zanimanja, verovatno zato što misle da je teško studirati ovu oblast, a i stanje industrije govori kao da nema dovoljno posla za njih. U Srbiji postoji oko 5.500 do 6.000 mesta na svim fakultetima i ustanovama za neki segment IT oblasti, a svega 1.500 mesta je zauzeto", navodi Kuleto.

On dodaje da se prosečne početne plate programera kreću od 450 do 700 evra. Kuleto kaže da se zbog nedostatka kadrova mnoge firme odlučuju da same „prave“ IT stručnjake, tako što šalju zaposlene u profesionalne škole koje traju kraće nego fakultet.

S druge strane, portparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić navodi da su procene da je u poslednje dve godine u Srbiji opala potražnja za IT stručnjacima za 18 do 37 odsto, kao i da u ovom trenutku kadrova iz ove oblasti ima i više nego što je potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: