Srednjoj klasi pripada 10% građana

Sociolozi smatraju da su oni koji nisu ni bogati ni siromašni pokušali da se 'usprave' posle 2000. godine, ali da im to ne dozvoljava loš materijalni status.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2011.

00:01

Default images

Srpska srednja klasa ima fakultetsku diplomu, kompjuterski je obrazovana, govori bar jedan strani jezik i zarađuje mesečno od 100.000 dinara pa naviše, kažu oni.

Srednja klasa uglavnom živi od stručnog rada, a način na koji planira karijeru, život i vrednosti koje poštuje razlikuje je od niže i više klase.

Stručnjaci smatraju da se od 10 do najviše 15 odsto građana Srbije može smatrati srednjom klasom i da je ona od 2000. godine naovamo pokušala da se uspravi, ali da joj to ne dozvoljava prilično loš materijalni status.

Sociolog Marko Nikolić kaže da "srednja klasa potiče obično iz visokoobrazovanih porodica i teži da joj i deca budu na tom nivou obrazovanja. Učestvuje u stvaranju kulture i nauke i možemo da kažemo da nju čine stvaraoci. Pripadnici srednje klase bave se različitim poslovima, od pravnika, ekonomista, sociologa, psihologa, umetnika, slikara, filmadžija".

"Ako neko stvori neki kapital i počne da zapošljava druge ljude, onda on već izlazi iz srednje klase i ulazi u višu klasu. Jer srednja klasa ne živi od svojine i kapitala", dodaje on.

Prema njegovom mišljenju, dosta je teško proceniti koliko tačno zarađuje srednja klasa kod nas, pa pretpostavlja da dvoje zajedno mesečno zarade oko 1.000 evra.
"Obrazovanje dece je jako važno za srednju klasu, pa se roditelji trude da im deca završavaju što bolje škole, uče strane jezike, idu na balet, muziku, sport. U oblasti kulture i obrazovanja oni troše mnogo više novca nego bilo koja druga klasa. Viša klasa uglavnom razmišlja da ostavi kapital koji je stvorila deci, pa ona i nisu baš sklona da uče. Razlika između srednje i niže klase je u tome što ova prva mnogo više troši na knjige, čita ih, odlazi u pozorište i bioskope. Procenjuje se da oko 10 do 15 odsto srpske populacije pripada srednjoj klasi", objašnjava Nikolić.

Sociolog Slobodan Cvejić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže da u svakom društvu u kojem funkcioniše savremena privreda mora da postoji srednja klasa, kao posrednik rada određenog sistema.

"Mnogi ljudi koji čine srednju klasu ne žive dobro i muče se da održavaju svoj životni stil i položaj. Međutim, dosta je i onih koji imaju izvore prihoda sa strane, po osnovu stručnih projekata, i dobro zarađuju, pa se skoro i ne razlikuju od nekih pripadnika više klase. Najuprošćenije bismo mogli da kažemo da je srednja klasa ona koja može da potroši više nego što su računi za kuću", kaže Cvejić.

On procenjuje da jedno takvo domaćinstvo, sa dvoje zaposlenih i malom decom, mesečno zaradi od 150.000 dinara do 500.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: