Petrović: Krediti za preporod sela

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović predstaviće 14. maja mere za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, a glavna namera je da se poveća stočarska proizvodnja.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.05.2011.

12:49

Default images

"Na Sajmu poljoprivrede predstavićemo opšte mere iz koji će biti izvedene druge podsticajne mere za poljoprivredu", rekao je Petrović.

Namera Vlade Srbije je, kako je objasnio, da obezbedi uslove da se poveća stočarska proizvodnja, jer je to temelj poljoprivredne strategije za 2011. godinu.

"Najvažniji instrument podsticaja poljoprivredne proizvodnje su povoljni krediti", rekao je Petrović i dodao da je nemoguće povećanje poljoprivredne proizvodnje ukoliko se ne razvije prerađivačka industrija. Kako je ranije rečeno u Vladi Srbije, za subvencionisanje kredita za ravoj stočarske proizvodnje predviđeno je izdvajanje iz budžeta 1,2 milijarde dinara.

Plan je da država pokrije deo kamate i za kratkoročne i za dugoročne kredite, pre svega namenjene govedarskoj proizvodnji i proizvodnji svinja, odnosno proizvodnji i preradi mesa i mleka.

Prošle godine Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je ugovore sa 20 banaka o kreditiranju poljoprivredene proizvodnje.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prošle godine je oko 11.500 poljoprivrednika preuzelo kratkoročne i dugoročne kredite koje subvencioniše država u ukupnom iznosu od 76,8 miliona evra, što je za 40 odsto više nego u 2009. godini kada je iznos datih kratkoročnih i dugoročnih kredita iznosio 45,9 miliona evra.

Za poljoprivrednike je, prema rečima Petrovića, veoma važno i što je u poslednja dva meseca 12 srpskih kompanija dobilo licence za izvoz u Rusiju.

"Povezivanje sa carinskom unijom Rusije, Belorusije i Kazahstana i sa zemljama Evopske unije je velika šansa za srpsku privredu", istakao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: