Novi Sad: Sajam donosi milione evra

Poljoprivredni sajam koji u Novi Sad dovodi 15.000 stranaca, trebalo bi da i ove godine gradu donese zaradu merenu u milionima evra.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 09.05.2011.

11:32

Default images

Samo dok se plati smeštaj, a bukvalno svih 2.500 hotelskih kreveta u gradu je prebukirano, u ugostiteljstvo će se sliti najmanje milion evra.

Tu je i vanpansionska potrošnja koja, prema očekivanjim, neće biti ispod 10 evra po danu, a to znači još najmanje milion evra. Kraj nije ni blizu jer uz strane turiste, za sedam dana kroz Novi Sad prođe ni manje ni više već 650.000 posetilaca. Čak su i luksuzni hoteli formirali posebne cenovnike. Tako u hotelu „Best western prezident“ redovne cene podrazumevaju od 60 do 200 evra za smeštaj, a u vreme sajma 100 do 270 evra.

„Rasprodati smo za vreme Poljoprivrednog sajma i Egzita. Dok traje sajam jednokrevetne sobe su 80 evra, 90 dvokrevetne, a apartmani i do 220 evra. Za vreme Egzita sobe su skuplje i koštaju 100 evra za jednu osobu, 120 za dve, a apartmani su i do 270 evra“, kaže Marina Prčić iz „Best western prezidenta“.

Mesta za Poljoprivredni sajam bukiraju se još u januaru. To je, uz Egzit, jedina manifestacija kada su unapred rasprodati i najskuplji apartmani u gradu, u hotelu Park, koji staju i 25.000 dinara za noć.

„U hotelu Park već sada su popunjeni svi kapaciteti, kao i najskuplji apartmani i rezidencije“, kaže Ivana Karadžić iz Parka.

I Novosađani su videli priliku da na brzinu zarade. Novine su pune oglasa u kojima se stanovi u okolini zgrade Sajma izdaju za 50 evra po danu ili čak za 20 evra po osobi dnevno. Pošto u jedan stan Novosađani smeštaju i po petoro učesnika sajma, računica pokazuje da se iduće nedelje mogu nadati zaradi i do 700 evra.

Osim, toga, već godinama naplaćuju i parking ispred zgrade i do 1.000 dinara na dan, svesni da je to nelegalno i da rizikuju kazne od 5.000 dinara, ali se posao isplati jer zarada doseže i do 100 evra.

Saobraćajna inspekcija najavila je da će posebnu pažnju posvetiti taksi saobraćaju, s obzirom na žalbe da se gostima naplaćuje duplo skuplje tarife i da vožnja do sajma staje i po 10 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: