Srbija ne sme da ostane bez hrane

Dinar je iz dana u dan sve jači i obara rekorde. Potrošači u svom novčaniku, međutim, od toga još ne vide veliku korist.

Srbija

Izvor: Novosti

Nedelja, 08.05.2011.

00:06

Default images

Cene u radnjama, mimo proste logike, i dalje rastu, a zarade ne dozvoljavaju veću potrošnju.

Naprotiv, iako su za koji procenat veće nego lane, kada se uračuna inflacija, plate vrede sve manje. I dok građani iščekuju momenat kada će cene početi da padaju, ekonomisti poručuju da će se to teško desiti. U najboljem slučaju, mogle bi da posustanu cene uvozne robe, ali ne tako brzo.

"Cene ne idu naniže i uvek je tako. To je ekonomsko pravilo. Može da se desi jedino da pojeftine uvozni finalni proizvodi. Ali ni to nije sigurno. To će se desiti samo ako uvoznici procene da će dinar ostati jak tokom čitave godine", kaže ekonomista Goran Nikolić. Vojislav Stanković, iz Privredne komore Srbije, objašnjava da je hrana tokom druge polovine prošle godine drastično poskupela svuda u svetu. Neki od razloga se mogu primeniti i na naš slučaj, mada skupoća u Srbiji ima i sopstvene korene.

"Prema podacima Svetske banke, hrana je poskupela 36 odsto. Samo pšenica je poskupela 77, a kukuruz 67 odsto, a razlozi za to su i na globalnom nivou - nedovoljne investicije i liberalizacija tržišta", objašnjava Stanković.

On kaže da je poseban problem u Srbiji siva ekonomija, koja učestvuje sa oko 40 odsto u čitavom lancu, kao i visoke trgovačke marže i porezi.

Stanković dodaje i da "proizvođače uništavaju nenormalno dugi rokovi plaćanja. Nedopustivo je da novac čekaju i osam meseci. To se mora zakonski rešiti. Ovde su gubitnici primarni proizvođači i krajnji potrošači. Srbija je agrarna zemlja i ne sme sebi dozvoliti luksuz da ostane bez hrane i da ima ovakve cene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: