Branili Telekom ili pričali napamet

Brojne javne ličnost i političari su tokom tendera za prodaju Telekoma pričali da je tender namešten i da će ga Vlada Srbije svakako prodati.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 07.05.2011.

00:09

Default images

Ipak, posle odbijanja države da Telekom proda Austrijancima niko od njih nije se izvinio ili priznao da je pogrešio.

„Tender samo paravan, nameštena prodaja 'Telekoma' za poznatog kupca", „Prodaju ga kao na pijaci, vlastima očajnički potrebne pare za izbore", „Ponuda Austrijanaca višestruko je niža od realne vrednosti", „Neko je tražio proviziju od 120 miliona evra"

samo su neke od izjava. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ne smatra da postoji bilo kakva njena odgovornost.

"Moje izjave svodile su se na to da je potpuno jasno da se od početka ne poštuju pravila, da se procedura tendera ne poštuje", kaže ona.

Barać dodaje da je "bilo očigledno, kada je tender otvoren, da niko nije ispunio uslove. Da li to znači da su i svi drugi mogli da ponude ispod 1,4 milijarde evra, pa da se sa njima pregovara? Mislim da je neko znao da može da ponudi ispod te cene, a da to neće značiti da će tender biti proglašen neuspešnim".

Na pitanje da li bar sada može da prizna Vladi Srbije da nije obmanjivala javnost da neće ići ispod cene od 1,4 milijarde evra, ona odgovara da je "tačno da su oni rekli da je to najniža cena i da je to uslov tendera, i tačno je da ako ne ispunjavate te uslove, tender neće uspeti. Ali, to uopšte ne umanjuje moju sumnju".

Ni potpredsednik DSS-a Nenad Popović, koji je državu optužio da će novac od Telekoma spiskati na izbore, ne vidi ništa sporno u svojim izjavama. On čak tvrdi da je upravo opozicija uspela da spreči prodaju.

"Ubeđen sam da bi Vlada prodala Telekom po bilo kojoj ceni da nije bilo peticije DSS-a, kao i velikog protivljenja stručne javnosti i opozicije", ocenjuje Popović.

ON ne odstupa od tvrdnje da je cena koja je određena za Telekom niska, iako se niko nije ponudio da je plati.

Bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić kaže da to što nije bilo kupca za Telekom može da znači da je austrijska kompanija bila prezadužena, pa nije mogla da ponudi više. "Ne snosim nikakvu odgovornost što sam iznosila svoje stavove o ovoj temi", kaže ona.

Šef ekonomskog tima SNS-a Jorgovanka Tabaković, koja je u parlamentu izjavila da je neko od učesnika u prodaji Telekoma tražio proviziju od 120 miliona evra, juče se tokom celog dana nije javljala na pozive.

Inače, saopštenje Telekoma Austrije, u kojem se navodi da cena od 1,4 milijarde evra nije bila ekonomski isplativa za ovu kompaniju, s druge strane, ide u prilog tezi da Vlada nije odredila nisku, nego čak i previsoku cenu.

Više o ovoj temi čitajte u specijalu o prodaji Telekoma Srbija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: