NIS ulaže gotovo milijardu evra

Naftna industrija Srbije (NIS) investiraće do 2013. godine 90 milijardi dinara u proizvodnju, preradu i modernizaciju maloprodajne mreže.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 06.05.2011.

13:38

Default images

Oko 50 odsto tog iznosa biće uloženo u modernizaciju rafinerije u Pančevu 30 odsto u proizvodnju i istraživanje nafte, a 20 odsto u razvoj maloprodajne mreže.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Nikolas Petri je kazao da bi bruto dobit (EBITDA) NIS-a do 2013. trebalo da se poveća dva puta, na oko 60 milijardi dinara, što znači da bi vrednost akcije trebalo da bude 2.000 dinara.

Do 2020. godine, kako je dodao, EBITDA treba se uveća četiri puta, na oko 130 milijardi dunara, tako da bi vrednost akcije NIS-a bila 5.000 dinara. Uslovi za to je, kazao je Petri, i realizacija ambicioznog plana investicija od oko milijardu evra. Plan investicija do 2020. godine trebalo bi da bude poznat na kraju ove godine pošto se još razmatra kolika ulaganja će biti potrebna u koncesije za istraživanje i vađenje nafte.

Istovremeno, Naftna industrija Srbije je za ovu godinu planirala sredstva za dobrovoljni odlazak oko 1.000 zaposlenih, uz otpremnine od 750 evra po godini radnog staža.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je istakao da je prosečna starost zaposlenih viša od 47 godina, a da je, na primer, prosečna starost zaposlenih u nekim drugim međjunarodnim kompanijama 38 godina.

U NIS-u je trenutno 9.000 zaposlenih, a ranije ih je bilo 16.000, naveo je Kravčenko, prilikom predstavljanja Strategije razvoja NIS-a do 2020. godine.

Prava vrednost tek na svetskim berzama

Prema mišljenju uprave Naftne industrije Srbije (NIS), deo akcija te kompanije trebalo da se nađe na nekoj od svetskih berzi.
Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da "sadašnja cena akcija NIS-a na Beogradskoj berzi ne odslikava pravu vrednost kompanije zbog toga što je ta berza mala i nema dovoljno velikih investitora". Kravčenko je naglasio da izlazak NIS-a na neku od međunarodnih berzi zavisi isključivo od akcionara kompanije. "Ako akcionari odluče da deo akcija NIS-a iznesu na međunarodno tržište, videće se prava vrednost kompanije", istakao je on.

On je najavio da će menadžment kompanije učiniti sve da poveća vrednost akcija, ali da to povećanje vrednosti neće zavisiti samo od poslovnih rezultata, već i od toga gde će se trgovati akcijama te kompanije.

Kravčenko je kao dokaz nerealne cene akcija NIS-a naveo da je bruto dobit te kompanije 2010. bila upola niža od dobiti hrvatske Ine, a da tržišna vredost NIS-ovih akcija iznosila jednu šestinu vrednosti Ininih.

U 2011. profit kao u prošloj godini

Naftna industrija Srbije (NIS) u ovoj godini očekuje profit na nivou prošlogodišnjeg, kada je neto dobit bila 16,5 milijardi dinara.
Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko kaže da bi ovogodišnji profit mogao da bude i veći nego u 2010. godini, ali je napomenuo da će poslovni rezultati zavisiti od kretanje cene nafte na svetskom tržištu i kursa dinara.

Prema rečima Kravčenka, u prvom kvartalu ove godine u Srbiji je zabeležen pad tržišta naftnih derivata, ali je, kako je rekao, NIS udeo u maloprodaji povećao sa 34 na 37 odsto.

Prema ranijim podacima iz naftne kompanije, čiji je većinski vlasnik ruski Gaspromnjeft, prošla godina je bila "prva pozitivna poslovna godina u novoj istoriji NIS-a". Dobit pre oporezivanja, odbitka kamate i amortizacije (EBITDA) u 2010. godini bila je 32,4 milijarde dinara, za 10,4 milijarde veća nego u 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: