Pukla obećanja bez prodaje Telekoma

Neuspehom prodaje Telekoma Srbija raspršene su sve bajke o silnim ulaganjima u koje je državni vrh planirao da uloži sredstva od privatizacije te kompanije.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 06.05.2011.

00:10

Default images

Vladi je sada preostalo ili da obećanja odloži za iduću godinu ili da dodatno zaduži građane.

Stručnjaci kažu da, ako i nije ugrožena državna kasa, do kraja godine definitivno neće biti para za izgradnju novih puteva i krpljenje starih, dokapitalizaciju banaka ili prevremene otplate dugova, jer država teško da ima prostora za nova zaduženja.

Finansijski analitičar Dragovan Milićević kaže da je država, ako je verovati vladi, zaduživanjem u obveznicama već zatvorila budžet za ovu godinu, a dodatnog novca za investicije nema. "Ovaj manjak može da se nadomesti ili odlaganjem investicija za sledeću godinu, ili novim zaduživanjem države ili uštedama iz budžetskih rashoda. Nesreća je Srbije što zavisi od tih 400-500 miliona evra da bi gradila puteve. Mislim da u javnoj potrošnji ima dovoljno rezervi koje bi kroz racionalizaciju mogle da se usmere na investicije", kaže Milićević.

On smatra da je od početka bila pogrešna strategija vlade da novcem od Telekoma budu otplaćeni dugovi. "Nije dobro da se sredstvima od prodaje državne imovine vraćaju dugovi, pogotovu ako se već redovno servisiraju. To bi bilo isto kao kada biste prodali stan da biste otplatili letovanje", rekao je Milićević.

Ekonomista Miroslav Zdravković ističe da su Zakonom o budžetu obezbeđene tekuće investicije, ali da su „izvisili novi projekti, prevremena otplata duga, osnivanje razvojne banke, dokapitalizacija Komercijalne...“

"To su bajke i puste želje političara, koje sada nemaju veze sa realnošću. Vladajuća koalicija bi morala da napravi listu prioriteta šta se želi do kraja godine, a šta do kraja mandata, ali je pitanje da li za nove kredite ima prostora zbog zakonskog limita na zaduženja", upozorava Zdravković.

Naime, prema Zakonu o budžetskom sistemu, u koji su uneta pravila o fiskalnoj odgovornosti, državni dug ne može da bude veći od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda. Međutim, prema nekim procenama, naš državni dug je već na nivou od oko 40 odsto BDP-a.

Od besplatnih akcija po 75 evra

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić je najavio da će građani besplatne akcije Telekoma Srbija dobiti u naredna dva meseca i da bi trgovina tim akcijama na berzi mogla da počne letos. On je dodao da je proces podele ovih akcija dobrim delom pripremljen, a da je preostalo da se utvrdi nominalna vrednost akcije i broj akcija koje će biti podeljene po osobi.
Ćirić je rekao da će minimalna cena pojedinačne akcije Telekoma biti vezana za procenjenu vrednost te kompanije, korišćenu pri određivanju minimalne vrednosti 51 odsto akcija od 1,4 milijardu evra. Privatizacioni savetnik procenio je vrednost 100 odsto kapitala Telekoma Srbija na 2,43 milijarde evra.

Oko 4,8 miliona građana Srbije ima pravo da dobije ukupno 15 odsto akcija Telekoma, čija je vrednost po toj proceni oko 365 miliona evra. Prosta računica govori da bi, nominalno, svaki građanin trebalo da dobije akcije Telekoma vredne otprilike 75 evra.

Istovremeno, pojava akcija Telekoma na berzi može da ima bitan uticaj na eventualni novi tender za prodaju većinskog paketa nacionalnog teleoperatera. Jer, besplatno će biti podeljeno oko 21 do 22 odsto akcija Telekoma, OTE ima 20 odsto, a državi će u vlasništvu ostati 58 do 59 procenata.

"Ako se akcije Telekoma pojave na jesen na berzi, manevarski prostor za neke buduće prodaje biće značajno smanjen", objašnjava Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza invest grupe.

On navodi da "kada se kompanija kotira na berzi, ona ima tržišnu cenu. Ako vrednost celog Telekoma bude 1,5 milijardi evra, onda je nemoguće tražiti istu toliku svotu za kontrolni paket akcija, a da u očima kupaca ne budete neozbiljni".

Više o ovoj temi čitajte u specijalu o prodaji Telekoma Srbija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: