URS: Srbija da ne finansira Beograd

Grad Beograd bi, prema predlogu Ujedinjenih regiona Srbije, bio jedina lokalna samouprava u Srbiji koja se ne bi finansirala iz republičkog budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2011.

16:54

Default images

Grad Beograd bi, prema predlogu Ujedinjenih regiona Srbije, bio jedina lokalna samouprava u Srbiji koja se ne bi finansirala iz republičkog budžeta.

Ovakva raspodela budžetski sredstava predviđena je Predlogom novog modela finansiranja lokalnih samouprava u nacrtu Zakona o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Lider URS Mlađan Dinkić je taj nacrt uputio poslanicima Skupštine Srbije i pozvao ih da 11. maja učestvuju na prezentaciji Predloga Zakona o izmenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave, koju će URS organizovati u Skupštini Srbije. "Predlog zakona koji želimo da vam predstavimo 11. maja, omogućiće siromašnim opštinama da ostvare najveće uvećanje svojih lokalnih budžeta. S obzirom da je reč o nerazvijenim opštinama, one bi dobijale neizmenjen iznos transfera iz republičkog budžeta, kao i novouspostavljeni transfer solidarnosti, a uz to, ostajalo bi im i duplo više prihoda od poreza na plate (80 odsto umesto sadašnjih 40 odsto)", navodi se u pismu.

Nešto razvijeniji gradovi bi dobijali duplo manje transfere iz republičkog budžeta nego danas, ali bi zato imali duplo više novca od poreza na plate, kao i novouspostavljeni transfer solidarnosti, tako da bi u ukupnom skoru ostvarili znatno veće i kvalitetnije prihode, s obzirom da bi im značajno uvećani sopstveni prihodi omogućili veću finansijsku samostalnost, navodi se u Dinkićevom pismu.

Grad Beograd, koji ima relativno jaku privredu, bi izmenama pomenutog zakona bio jedina lokalna samouprava u Srbiji koja više ne bi dobijala transfere iz republičkog budžeta, naveo je Dinkić.

Umesto Beogradu, taj novac bi se u vidu transfera solidarnosti raspodelio svim drugim gradovima i opštinama u Srbiji, pri čemu bi najviše dobile najsiromašnije opštine.

"Beograd bi u krajnjem skoru imao veći budžet, jer bi mu kao i svim ostalim lokalnim samoupravama, ostajalo duplo više prihoda od poreza na plate. Smatramo da bi nakon toga, Beograd i Niš, koji u ovom trenutku jedini u svom sastavu imaju i gradske opštine, trebalo da na odgovarajući način izmene svoje statute, te da i sami decentralizuju gradske finansije, tako što bi omogućili znatno veće budžete i ovlašćenja svojim gradskim opštinama (pri čemu bi najveće uvećanje budžeta trebalo da dobiju siromašnije prigradske opštine)", naglašava se u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: