Tadić: Podrška srpskom seljaku

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da država mora da pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima kako bi bili konkurentni na tržištu Evropske unije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2011.

19:24

Default images

"Mislim da smo sagledali dobre potencijale koje ima naša zemlja i greške iz prošlosti. U narednih pet godina, kada se približavamo EU, moramo našeg seljaka da pripremimo za taj trenutak", rekao je Tadić.

Tadić je prilikom posete gazdinstvu Dejana Jeftovića u selu Veliki Šenj kod Kragujevca podsetio da Srbija proteklih godina gotovo da nije izvozila meso i mlečne prerađevine, jer je izvoz te vrste poljoprivrednih proizvoda bio četiri do pet puta manji nego devedesetih godina. "U toj činjenici ja, međutim, vidim perspektivu, jer ona pokazuje da možemo da povećamo proizvodnju. Uvoz krava, obezbeđivanje povoljnih kredita seljacima obezbedjuje otvaranje novih radnih mesta", dodao je Tadić.

On je primetio da je sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Rusiju takođe od životne važnosti za srpsku poljoprivredu, budući da ona ne može da bude orijentisana samo na tržište Evropske unije.

Po njegovim rečima, osim što je država dužna da seljacima pomaže povoljnim kreditima, neophodno je i da ih upoznaje sa savremenim agrotehničkim merama kako bi se optimizovala proizvodnja.

To je, kako je objasnio, neophodno da bi se napravio balans izmedju potrebe za rentabilnošću proizvodnje malih poljoprivrednih gazdinstava i potrebe da hrana bude pristupačna potrošačima po što povoljnijim cenama.

Gazdinstvo Dejana Jeftovića sa Tadićem je posetio i ministar poljoprivrede Dušan Petrović, čijom je zaslugom - prema Tadićevim rečima - politički sporazum o izvozu hrane u Rusiju veoma brzo pretočen u delo.

Petrović je rekao da je jedan od strateških ciljeva agrarne politike u narednom periodu podizanje nivoa proizvodnje mleka i mesa i povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Ministar je dodao da u ovom trenutku nekoliko srpskih kompanija pregovara o mogućnostima izvoza na rusko tržište i izrazio uverenje da će na tom polju u narednih nekoliko meseci biti ostvaren ozbiljan napredak.

Tadić i Petrović su prilikom obilaska gazdinstva primetili da je moguće da uz neveliku pomoć države poljoprivredna gazdinstva sa desetak junica i nekoliko hektara zemlje proizvedu dovoljno da bi unapredili proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: