Stroža kontrola GMO proizvoda

Borba protiv genetički modifikovanih organizama, jednako odlučno biće nastavljena i ove godine, najavio je Dušan Petrović, ministar poljoprivrede.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2011.

16:12

Default images

On kaže da će, već od početka maja, inspektori ovog ministarstva pojačati kontrole useva, proizvoda, robe i objekata, kako bi postigli doslednu primenu važećeg zakona.

U akcijama uništavanja genetski modifikovane soje, prošle godine je inspekcija ovog ministarstva uradila 1.100 kontrola parcela, na površini od 3.000 hektara.

Na 98 parcela, odnosno na 122 hektara, utvrđeno je prisustvo GM soje, zbog čega je podneto 98 krivičnih i prekršajnih prijava protiv odgovornih, a GM soja je uništena. U Srbiji se, inače, obrađuje gotovo 4,9 miliona hektara, tako da se prisustvo GMO soje, jedinog do sada otkrivenog useva tog tipa, meri u promilima. Ova biljka, kako napominju u Ministarstvu, u Srbiju je ušla ilegalnim kanalima, a donekle se proširila setvom „sa tavana“, ali, kako kažu u inspekciji, svake godine je njiva zasađenih GMO sojom sve manje.

Značajnije prisustvo GMO lane je primećeno u mačvanskom, zapadnobačkom, južnobačkom i sremskom okrugu i okrugu Beograda, pa će upravo u tim okruzima ove godine biti pojačane akcijske kontrole.

U Ministarstvu kažu da je u Srbiji zabranjena komercijalna proizvodnja te vrste organizama, a protiv onih koji se ogluše o zakonske odredbe podnose se prekršajne prijave. Kazne za individualne poljoprivrednike koji se bave ovakvom proizvodnjom iznose od 30.000 do 50.000 dinara, uz prekršajnu prijavu, dok se za pravno lice podnosi i prijava za privredni prestup, a kazna je od 500.000 do 3.000.000 dinara.

Zakonodavstvo Evropske unije takođe izuzetno ozbiljno tretira gajenje GMO organizama, tako da bi svako „flertovanje“ sa GMO u Srbiji moglo da ugrozi izvozne poslove naše poljoprivrede.

"Naša zemlja, svojim zakonima i podzakonskim aktima kojima se tretira gajenje GM organizmima, ovo pitanje tretira mnogo ozbiljnije od naših suseda, ali, smatram da bi ipak trebalo da ostavimo određenu 'rezervu' prema GMO, koliku ostavljaju i propisi EU, pre svega zbog razvoja nauke", ističe Goran Bekavac sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je bio jedan od saradnika prilikom izrade ovih propisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: