TA: Nismo menjali ponudu za Telekom

Telekom Austrija (TA) je negirao da je postignut dogovor sa srpskim vlastima oko preuzimanja većinskog dela Telekoma Srbije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.05.2011.

14:12

Default images

"Mi još nismo predali nikakvu prerađenu ponudu", rekli su bečkom ekonomskom dnevniku Virtšaftsblat u preslužbi Telekoma Austrija u Beču.

Time su demantovane vesti medija u Srbiji da je TA otkupio 31 odsto Telekoma Srbije za 840 miliona evra. I Radna grupa Vlade Srbije zadužena za prodaju Telekoma Srbija je prethodno istakla da te informacije ''apsolutno nisu tačne''.

Bečki ekonomski dnevnik navodi i da TA želi da zadrži svog operatera mobilne telefonije u Srbiji - Vip. Ukoliko bi Telekom Austrija ostvario ovaj posao bez da se odrekne Vipa, kako ističe dnevnik Virtšaftsblat, EU bi mogla da ospori taj proces, jer bi Austrijanci u tom slučaju držali više od 70 odsto tržišta mobilne telefonije.

TA je kao jedina od kompanija koje su preuzele tendersku dokumetaciju, do isteka tendera predala ponudu od 950 miliona evra, uz investicije u visini od 450 miliona evra u naredne tri godine.

Toj kompaniji Vlada Srbije dva puta je produžavala rok za poboljšanje ponude, a drugi dodatni rok ističe danas, odnosno sutra, 4. maja, kada je prvi radni dan nakon prvomajskih praznika.

Minimalna utvrđena cena, kako je ponovo istaknuto, ispod koje se neće prodavati 51 odsto akcija Telekoma Srbija je 1,4 milijardu evra.

Prese: Austrijski Telekom predaće drugačiju ponudu

Telekom Austrije (TA) predaće sutra novu ponudu za kupovinu dela vlasništva Telekoma Srbije koja će biti "drugačija od prvobitne", piše bečki dnevnik Prese. Austrijski list ne navodi da li promenjena ponuda znači i povećanje prvobitno ponuđene sume od 850 miliona evra.
"Pretpostavka da Telekom Austrija Beogradu zaista uputi novu ponudu jeste sporazum o udelu koji u Telekomu Srbije ima grčka kompanija OTE. Srbija mora da se dogovori sa Grcima, odnosno sa Nemačkim Telekomom, navodi se u krugovima bliskim Telekomu Austrije", piše Prese.

List podseća da je ulazak TA na srpsko tržište "veoma interesantan". Jer, kako se dodaje, "TA je do sada u istočnoj i jugoistočnoj Evropi bio prisutan samo u mobilnoj telofiniji, ali potrebna mu je fiksna mreža da bi mogao da se uključi u biznis vezan za internet širokog spektra i da ponudi kombinovane proizvode".

Prese navodi da ključnu ulogu pri mogućoj kupovini vlasništva nad Telekomom Srbije za Telekom Austrije ima činjenica da TA već poseduje mobilnu mrežu Vip Mobile. Moguće rešenje je, kako navodi Prese, da "TA Nemačkom Telekomu u zamenu za OTE da Vip Mobile, što bi s obzirom na cenu bilo izvodljivo".

"Ali, kako se saznaje, Telekom Austrije ne želi da se u potpunosti odrekne kompanije Vip Mobile i upravo traži odgovarajuće rešenje. To bi mogla da bude srž nove austrijske ponude", navodi Prese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: