Protiv nuklearki 75 posto građana

Ogromna većina građana Srbije, odnosno 75 odsto, protivi se korišćenju nuklearne energije za proizvodnju struje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.04.2011.

16:58

Default images

Istovremeno, oko 46 odsto smatra da ta postrojenja nisu adekvatno obezbedjena od potencijalnih katastrofa, pokazuje istraživanje "Medium Galupa".

Svetska javnost je, medjutim, podeljena po pitanju korišćenja ove vrste energije - istraživanje pokazuje da pristalice prednjače nad onima koji su protiv, 49 prema 43 odsto, a najbrojnije su u Kini 70 i Južnoj Koreji 69 odsto.

Međunarodna studija urađena je u martu i aprilu ove godine, a obuhvatila je 34.000 ljudi iz 47 zemalja, dok je u Srbiji ispitivanje sprovedeno na uzorku od 1.125 građana, navodi se u saopštenju.

Japanska javnost je snažno podeljena - uprkos zemljotresu i cumaniju koji su zadesili tu zemlji i havariji u nuklearnoj elektrani Fukušima, ovaj vid energije je vrlo važan, pa je protivnici korišćenja nuklearne energije malo prednjače u odnosu na one koji su za upotrebu.

U odnosu na Japance, korišćenju nuklearne energije se protivi 90 odsto Austrijanaca, 89 odsto Grka i 74 odsto Italijana.

Istraživanjem "Medium Galupa" je obuhvaćeno 19 od 31 zemlje sa nuklearnim postrojenjima za proizvodnju električne energije, a među njima Rumunija, Japan, Kanada i Holandija.

U njima, nakon dogadjaja u Japanu, preovlađuje negativan odnos prema upotrebi nuklearne energije, dok je u ostalim zemljama iz ove grupe i dalje jača podrška upotrebi nuklearne energije. Na pitanje o bezbednosti nuklearnih postrojenja, 41 odsto ispitanika u svetu se oseća bezbrižnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: