U "Knjazu" ne pristaju na otkaze

Samostalni sindikat u kompaniji "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu neće dozvoliti otpuštanje 73 radnika, kako je najavio poslodavac.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2011.

17:50

Default images

To nije u skladu sa pravilnikom o sistematizaciji, koji su pre dve godine potpisale obe strane, kaže predsednik sindikata Živorad Kolarević.

On je istakao da rukovodstvo kompanije ne može jednostrano da odlučuje o sistematizaciji i tehnološkom višku.

"Poslodavac po Zakonu o radu ima pravo da proglasi tehnološki višak, ali pošto je tabelarni deo, koji sadrži broj izvršilaca i koeficijente za radna mesta usvojen saglasnošću sindikata i poslodavca, onda se taj akt ne može menjati bez saglasnosti oba potpisnika", pojasnio je Kolarević.

On je zbog toga najavio "borbu" svim mogućim pravnim i ostalim zakonskim sredstvima, jer, kako je istakao, "nisu radnici krivi što ni posle odlaska 900 zaposlenih i racionalizacije u poslovanju, ’Knjaz Miloš’ posluje s gubitkom još od privatizacije 2005. godine".

I pre godinu dana, kada je najavljeno otpuštanje 106 radnika, zaposleni u "Knjazu" su stupili u generalni štrajk, koji je okončan posle nedelju dana obećanjem rukovodstva kompanije da neće biti otpuštanja, već da će biti organizovan program dobrovoljnog napuštanja firme, uz stimulativne otpremnine.

"Dobrovoljni program nije uspeo, jer se prijavilo samo 16 radnika, a ostali nisu bili zadovoljni otpremninom od 320 evra po godini staža", objasnio je Kolarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: