Dijaspora pošalje 5,5 mlrd. dolara

Dijaspora godišnje u Srbiju donese oko 5,5 milijardi dolara od kojih je svega oko devet odsto zvanično evidentirano.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 20.04.2011.

16:39

Default images

Državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore Srbije Miodrag Jakšić je kazao da je teško utvrdi tačan broj Srba koji žive u dijaspori.

On kaže se procenjuje da ih je negde oko četiri miliona i oni su organizovani u više od 1.000 srpskih organizacija.

Prema rečima Jakšića, najviše Srba živi u regionu i susednim zemljama, dok ih je izvan regiona najviše u Zapadnoj Evropi, Nemačkoj, Australiji i Severnoj Americi. "Prosečno učešće novca dijaspore u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije od 2005. do 2010. godine je 15,3 odsto", kazao je on.

Investicije dijaspore u Srbiju, od 2000. godine, kako je dodao, procenjuju se na oko 550 miliona dolara i kapitalom dijaspore je osnovano više od 1.000 malih i srednjih preduzeća u kojima je zaposleno oko 25.000 radnika.

Jakšić je naglasio da je Ministarstvo za dijasporu i vere, u cilju upoznavanja sa potencijalnim mogućnostima ulaganja u Srbiju, objavilo multimedijalni katalog koji sadrži 193 investiciona projekta u 68 opština i gradova Srbije.

Rukovodilac Centra za dijasporu Privredne komore Srbije (PKS) Anka Vojvodić kazala je da je dijaspora spremna i zainteresovana da ulaže u Srbiju, ali je oprezna pri donošnju odluka o tome zbog loših iskustava iz prošlosti. Ona je naglasila da je to veliki problem koji što pre treba rešiti.

Prema rečima Vojvodićeve od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: