Teško do minimalca od 102 dinara

Unija poslodavaca Srbije je saopštila da je za njih neprihvatljivo da se minimalna cena za sat rada poveća na 102 dinara.

Srbija

Izvor: Beta, Danas

Utorak, 19.04.2011.

19:40

Default images

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je ponovio da poslodavci minimalnu cenu rada mogu povećati samo ako se poveća neoporezivi deo zarade.

Atanacković je kazao i da vlada može sama da propiše mininalnu cenu rada, što je uradila i prethodna dva puta i dodao da je takva odluka za poslodavce obavezujuća.

On je kazao i da minimalna cena rada ne mora da bude deo Socijalnog sporazuma jer nikada ranije nije ni bila, i dodao da taj sporazum koji predviđa niz mera kako bi se privredi i građanima pomoglo da izađu iz krize, može biti potpisan i bez te odredbe. Prema ranijim najavama, Unija poslodavaca je spremna da prihvati povećanje na 102 dinara po radnom satu, ukoliko bi se povećao neoporezovani deo sa oko 7.500 dinara koliko iznosi sada na 16.000 dinara.

Ukoliko bi se privatilo rešenje o povećanju minimalne zarade na 102 dinara, minimalna zarada bi bila 17.748 dinara.

Unija poslodavaca je tokom višemesečnih pregovora insistirala da može da prihvati povećanje cene rada po radnom satu sa 95 na 96 dinara, dok su Sindikati tražili povećanje na 105 dinara.

U međuvremenu je prošle nedelje postignut dogovor da se minimalna cena rada poveća na 102 dinara, a Socijalni sporazum, koji predviđa i povećanje minimalne cene rada, bi trebalo da bude potpisan u četvrtak.

Socijalno ekonomski savet čine predstavnici vlade, Unije poslodavaca, Saveza samostalnog sindikata i Sindikata Nezavisnost.

Orbović: Sindikat prihvatio Socijalni sporazum

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je Predsedništvo tog sindikata prihvatilo tekst tripartitnog Socijalnog sporazuma sindikata, Vlade i poslodavaca i najavio da će u četvrtak na sednici Socijalno-ekonomskog saveta za njega glasati.
Orbović je rekao da je bilo dilema o prihvatanju, ne zato što je Sporazum loš, već zbog toga što ga partneri u ranijim sličnim situacijama nisu poštovali.

"Neki su na sednici Predsedništva bili mišljenja da ga ne treba prihvatiti zbog lošeg iskustva iz ranijeg perioda i zbog toga što su neki raniji dogovori korišćeni za 'dnevni merketing'", kazao je Orbović.

Orbović je ukazao na važnost da Sporazum bude poštovan i rekao da je legitimno pravo sindikalnog članstva da razmisli o tome kako može "kazniti" partnere zbog nepoštovanja onoga što bude usvojeno i potpisano.

To znači, kazao je Orbović, da je naše legitimno pravo "da usmerimo članstvo kada budu izbori, a postoji način kako se pritisak može izvršiti i na poslodavce".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: