U junu kineski kredit za Kostolac B

Krajem maja ili u junu očekuje se stav Kine o odobravanju kredita za revitalizaciju termoelektrane "Kostolac B".

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 19.04.2011.

19:15

Default images

Direktor Termoelektrana i kopova Kostolac Dragan Jovanović je kazao da je reč o projektu vrednom 340 miliona dolara ugovorenim sa kineskom kompanijom CMEC, a kredit bi trebalo da odobri kineska Eksim banka.

On je podsetio da je sa Kinom potpisan okvirni sporazum za revitalizaciju termoelektrane "Kostolac B" i izgradnju novog bloka, ukupne vrednosti milijardu i 60 miliona dolara.

"Izradnja novog bloka mogla bi da počne 2014. godine ako Kina odobri kredit", kazao je Jovanović.

On je naveo da bi se omogućilo da investicija otplaćuje samu sebe ukoliko kredit bude po preferencijalnim uslovima sa kamatom od tri odsto godišnje, grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 15 godina.

"Ako se odobri takav aranžman, već u drugoj polovini godine bi počelo povlačenje novca za revitalizaciju termoelektrane 'Kostolac B'", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, na kopu Drmno u Kostolcu ima dovoljno uglja za proizvodnju struje do 2060. godine u postojećoj termoelekrani i jednom novom bloku.

Jovanović je kazao i da se u Kostolcu trenutno proizvodi oko devet miliona tona uglja godišenje, dok se u termoelekranama potroši od 7,5 do 8,5 miliona tona godišnje.

Kako je dodao, u završnoj fazi je istraživanje novog nalazišta Moravica, u kojem su prema prvim procenama eksploatacione rezerve oko 510 miliona tona uglja dobrog kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: